Gotländskt landskap bussas till Vitryssland

Som en del i ett svenskt EU-samarbete med Östeuropa, rullar i dag fredag en buss med det gotländska landskapet in i Lettland, för att sedan fortsätta mot Vitryssland.- Det är ett sätt att visa skolungdomar och turister vad vårt landskap står för och att ställa frågan om det är viktigt med samhörighet och förståelse för det landskap vi har omkring oss, säger docent Sven-Olof Lindquist.

Gotland2007-05-18 01:09
Hösten 2000, i Florens, antog Europarådets medlemsstater en landskapskonvention. Den påtalar vikten av landskapet som bärare av kulturella, ekologiska, miljömässiga och sociala värden.

Konventionen slår fast att landskapet är "en viktig beståndsdel i det enskilda och sociala välbefinnandet" och att "skydd, förvaltning och planering av landskap medför rättigheter och skyldigheter för alla". Med landskap menas allt från stad och landsbygd, till vanvårdade områden och unika och skyddade omgivningar.

Genom att se, värna och dela med sig av det egna landskapets värden och budskap, vill man öka sammanhållningen mellan medlemsstater och deras medborgare. Man vill också uppnå en hållbar och gemensam utveckling: ekonomiskt, socialt och miljömässigt.

Staten har gett Sida tio miljoner kronor för att arbeta med frågorna gentemot EU-stater i öst. Ett resultat är den buss som, fylld av bilder och information om Gotlands landskap, i onsdags rullade mot Vitryssland och Lettland.

Marknadsför
- I morgon [i dag, fredag] parkeras den på stora torget i Daugavpils, Lettlands näst största stad. Det är ett exempel på hur vi kan stärka vår identitet, locka till oss turister och på hur vi lever i ett underbart landskap som vi känner samhörighet och kärlek för.

Det säger förre landsantikvarien och docent Sven-Olof Lindquist, som skräddarsytt utställningen för bussen och ändamålet. Själva bussen har under flera månader byggts om på och av Miloverkstaden i Visby.

Under maj rullar turnén vidare i Lettland och i juni styr den mot Vitebsk och Polotsk i Vitryssland. Målgruppen är främst företrädare för skolor och turistorganisationer, men bussen är öppen för allmänheten var den än parkeras.

Eftertanke
Utställningen visar exempelvis hur olika typer av bebyggelse berättar om ägandestrukturer, hur odlingslandskapet formats av forna och nya tiders bruk och redskap, hur berggrunden gett upphov till industrier förr och nu, hur gamla handels- och boendeplatser fått träda tillbaka för såväl naturens förändringar som för samhällets utveckling.

I bussen ställs frågor som manar till eftertanke och medvetenhet om det egna landskapet. Finns liknande fornlämningar i ditt område? Finns där opåverkade naturlandskap? Vilken bebyggelseform är vanligast i ditt område? Hur har konstnärer och författare beskrivit ditt landskap?

När bussutställningen avslutats ska den utvärderas och presenteras för Sida och regeringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!