Gotländskt mejeri får ny ordförande

Jörgen Andersson är ny styrelseordförande för Stafva Mejeri AB. Han är en av initiativtagarna till "bondeupproret".

Under årets Almedalsvecka besökte Jörgen Andersson och "bondeupproret" Gotland.

Under årets Almedalsvecka besökte Jörgen Andersson och "bondeupproret" Gotland.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Gotland2019-09-20 08:09

På Stafvas stämma i somras valdes Jörgen Andersson in i styrelsen, och blev sedan vald till bolagets ordförande. Han är lantbrukare och driver bolaget Fjällbete i Jämtland, och enda kopplingen till Gotland är genom kontakter med Stafva gårds ägare, Inger och Patrik Von Corswant.

– Jag bor långt ifrån Gotland men har haft Patrik som bollplank de senaste åren, säger Jörgen Andersson.

Både Jörgen och Patrik är aktiva i det så kallade "bondeupproret", som samlar lantbrukare och bönder från Norden som gör gemensam sak av att hitta hållbara lösningar för jordbruk, och sedan sprida kunskap kring detta. 

– Vi har omkring 500 medlemmar i Facebookgruppen, som alla är människor som testar hur man kan sköta marken mer i samklang med naturen. Sedan är vi en mindre grupp i den gruppen som aktivt arbetar för att fler ska upptäcka det här, berättar Jörgen Andersson.

Den gruppen samlades på just Stafva gård under årets Almedalsvecka för att bland annat diskutera möjliga lösningar på lantbrukens klimatpåverkan. De besökte även Almedalen för att dela med sig av böndernas och lantbrukarnas perspektiv på klimatkrisen. 

– Vi måste öka konsumenternas kunskap och det gör vi genom samtal mellan producenter och konsumenter. Det vill Stafva göra, och därför tackade jag ja till uppdraget, säger Jörgen Andersson.

Han berättar att Stafva gård har en hel del på gång framöver.

– Bland annat en lansering som strax kommer att synas, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!