Gotländskt mjöd på väg till butik

Den traditionella vikingadrycken mjöd tillverkas just nu i Väte.Om allt går som det ska så finns de första gotländska mjödflaskorna att köpa i butik till nästa sommar.- Det verkar finnas ett intresse för drycken på ön, säger produktionsansvarige Joel Karlsson.

<7GT_Bildrubrik>LOKALT MJÖD.</7GT_Bildrubrik> Honungen går via en slang som pumpar in honungen från Åsas tankar till Joels mjödkärl i mjödbussen. Gotlandsmjödet bryggs av endast honung, vatten och jäst.

<7GT_Bildrubrik>LOKALT MJÖD.</7GT_Bildrubrik> Honungen går via en slang som pumpar in honungen från Åsas tankar till Joels mjödkärl i mjödbussen. Gotlandsmjödet bryggs av endast honung, vatten och jäst.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-08-04 00:00

Drycken mjöd, traditionellt bryggt på honung och vatten, har gamla anor och förknippas ofta med vikingar eller de nordiska gudarna i Valhall.

På Åsa Perssons honungsgård i Väte tillverkas just nu gotländskt mjöd av Expedition Lokalt Mjöd, en gul mjödbuss, som åker land och rike runt för att brygga mjöd lokalt med lokala råvaror.


200 bisamhällen
- Det är ett kul initiativ de tagit och det är ett spännande sätt att ta tillvara honungen på, säger Åsa Persson.

Hon har drygt 200 bisamhällen på gården som ger upp till 17 ton honung om året. Honungen som används till dagens mjödbryggning är nyslungad och förvaras flytande i palltankar. Från tankarna pumpas sedan den gyllene honungen in i mjödbussens kärl.

Beroende på vilken honung som används, så får mjödet olika karaktär. I Väte används rapshonung och klöverhonung som kommer att ge ett traditionellt mjöd utan ytterligare smaktillsättningar.


Inga starka regler
För att uppnå den första alkoholjäsningen ska drycken jäsa i 10-12 dagar. Sedan lagras mjödet i Hällefors i Västmanland innan det förhoppningsvis når de lokala Systembolagen. Slutprodukten är en lätt grumlig dryck med en alkoholhalt på mellan 12 och 14 procent.

- Egentligen finns det inga regler för hur mjöd ska vara. Vi har ändå valt att satsa på att ta fram kvalitetsprodukter baserade på honung, trots att det är kostsamt, säger Mjödhamnens produktionsansvarige Joel Karlsson.


Lär sig efter hand
Bara honungskostnaden för en sats mjöd ligger på 35 000 kronor. Önskas en viss smaksättning krävs dessutom stora mängder av den aktuella smaksättaren.

Joel och hans kollegor har experimenterat med ett flertal olika smaker, beroende på ortens lokala tillgångar. Äppelmust, havtorn och lavendel är exempel på det.

- Vi är fortfarande ganska nya och lär oss efter hand, men målsättningen är att vi ska kunna ha 20 bryggningar om året, och gärna återvända till orter vi besökt.


Medeltida intresse
I helgen startar årets medeltidsvecka, där mjöd är ett naturligt inslag. Hittills har det bara funnits importerade mjöd från Polen och Tyskland på Systembolaget i Visby.

- Intresset för drycken är starkast en vecka om året, då beställer folk gärna ur vårt beställningssortiment. Om mjödet som bryggs i Väte är lokalproducerat och anpassat efter lagboken så kommer vi säkert att ta in det nästa år, säger Markus Wahlgren, butikschef på Systembolaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om