Gotländskt på menyn hela veckan

Det doftar mexikanskt från Södervärnsskolans kök. Men näsan ska inte ta mat-temat för givet; det är gotländskt på menyn.

Den gotländska veckan bjöd bland annat på tacos.

Den gotländska veckan bjöd bland annat på tacos.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-10-08 09:30

För att uppmärksamma och sätta fokus på gotländsk mat lokalsatsar Region Gotland på veckans meny. I de offentliga matsalarna serveras extra mycket gotländskt den här veckan.

Skolor, förskolor och äldreboenden hade alla kött från Gothem på menyn på tisdagen. I Södervärnsskolans kök tillagades tacos. Birgitta Melander är förste kock i köket och är nöjd över satsningen.

– Vi vill utnyttja de produkter vi har och det är roligt att arbeta med lokala råvaror.

Hon berättar att det är ovanligt med så mycket inhemskt på menyn.

– Det mesta kommer ju från fastlandet. Ibland har till och med gotländskt kött tagit en vända till fastlandet innan det landar på tallriken, säger hon.

Ute i matsalen var det glada miner över dagens rätt på tisdagen, tacobuffé.

– Vi konkurrerar med pastavagnen i dag, säger måltidsbiträdet Anita Larsson.

De unga ätarna är positivt inställda till den gotländska maten.

– De har säkert bakat brödet själva, säger Villiam Olsson.

Men tortillabröden är dock inte inhemska. Det är inte heller rätterna under veckan. Många ingredienser har ursprung i det gotländska landskapet, men gulaschen, tacosen, chorizon och lasagnen har alla annat ursprung än Viklau, Rone och Fårösund.

Vad skulle vara typiskt gotländskt?

– Grillat lamm är väl gotländskt, svarar Villiam.

– Kajpsoppa, salmbär och lammkött är ju gotländskt, säger Anita.

Hon menar att namnet på denna måltidsvecka är lite missvisande.

– Det är ju gotländska råvaror och inte gotländska rätter vi serverar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!