För att uppmärksamma och sätta fokus på gotländsk mat lokalsatsar Region Gotland på veckans meny. I de offentliga matsalarna serveras extra mycket gotländskt den här veckan.
Skolor, förskolor och äldreboenden hade alla kött från Gothem på menyn på tisdagen. I Södervärnsskolans kök tillagades tacos. Birgitta Melander är förste kock i köket och är nöjd över satsningen.
– Vi vill utnyttja de produkter vi har och det är roligt att arbeta med lokala råvaror.
Hon berättar att det är ovanligt med så mycket inhemskt på menyn.
– Det mesta kommer ju från fastlandet. Ibland har till och med gotländskt kött tagit en vända till fastlandet innan det landar på tallriken, säger hon.
Ute i matsalen var det glada miner över dagens rätt på tisdagen, tacobuffé.
– Vi konkurrerar med pastavagnen i dag, säger måltidsbiträdet Anita Larsson.
De unga ätarna är positivt inställda till den gotländska maten.
– De har säkert bakat brödet själva, säger Villiam Olsson.
Men tortillabröden är dock inte inhemska. Det är inte heller rätterna under veckan. Många ingredienser har ursprung i det gotländska landskapet, men gulaschen, tacosen, chorizon och lasagnen har alla annat ursprung än Viklau, Rone och Fårösund.
Vad skulle vara typiskt gotländskt?
– Grillat lamm är väl gotländskt, svarar Villiam.
– Kajpsoppa, salmbär och lammkött är ju gotländskt, säger Anita.
Hon menar att namnet på denna måltidsvecka är lite missvisande.
– Det är ju gotländska råvaror och inte gotländska rätter vi serverar.