Gotlandspilot kräver tre miljoner kronor i skadestånd

Tre miljoner kronor i skadestånd. Det kräver en gotländsk helikopterpilot att Svenska kraftnät skall betala.
Piloten utförde arbeten åt bolaget med egen helikopter. En modell som Svenska kraftnät inte längre ansåg vara säker vid linjeinspektionsflygning, något man gick ut med i ett branschmeddelande.
Skyddsombuden på samtliga kontrakterade kundföretag förbjöd då flygningar med den aktuella Robinson-helikoptern.
Helt fel, menar piloten som nu stämt bolaget och yrkar skadestånd för felaktig myndighetsutövning. Meddelandet fick "enorm effekt", alla tidigare kundföretag försvann och pilotens bolag gick i konkurs.

Gotland2004-06-15 04:00
Stämningsansökan har lämnats in till Stockholms tingsrätt och riktar sig således mot bolaget Svenska kraftnät, Vällingby. Företaget är ett statligt affärsverk som sköter landets stamnät för elkraft och har systemansvaret för den svenska elförsörjningen.
Piloten, som haft flygcertifikat i drygt 40 år, arbetade via bolaget Trail Air AB åt Svenska kraftnät. Med sin helikopter av modell Robinson R 22 utförde han luftbesiktningar av kraftledningar.
Trail Air hade utarbetat ett koncept bestående i att den av bolaget använda helikoptern transporterades i en trailer till den plats där det aktuella flyguppdraget skulle utföras.
EBR (Elföretagens byggnadsrationalisering) ska vara nät- och servicebolagens viktigaste verktyg för effektivisering av nätverksamheten. Kontakten med medlemmarna sker via så kallade EBR-meddelanden, som enligt piloten betraktas som "ett slags bibel". Det var i ett sådant meddelande som varningen för Robinsonhelikoptern utfärdades.
Svenska kraftnäts representant i EBR-grupppen för underhåll av kraftledningar vid tiden för det aktuella EBR-meddelandet tog efter en konferens i Sydafrika 1994 kontakt med EBR-gruppens ordförande för att utreda Robinson-helikopterns säkerhet.
<span class=MR>Felaktig varning</span>
Efter denna kontakt bestämde sig EBR för att branschen skulle informeras om att denna helikoptertyp var mindre säker på grund av konstruktionen. EBR-meddelandet sändes ut och avsåg flygbesiktning med helikoptern Robinson R22 och R44. Den enda operatör i landet som flygbesiktigade luftledningar med en sådan modell var pilotens bolag.
"Felaktigt", menar piloten om konstruktionsvarningen. Enligt denne baserade sig åsikten att Robinson-helikoptern skulle vara mindre säker på en misstolkning av ett amerikanskt myndighetsuttalande angående fem olyckor med denna helikoptermodell. Tre avsåg så kallad "mast-bumping" och två att piloter flugit in i kraftledningar.
­Båda typerna av haverier är förorsakade av piloten och har inget direkt samband med helikopterns konstruktion, hävdar gotlandspiloten.
<span class=MR>Generella rekommendationer</span>
De rekommendationer som kom från USA var generella och gällde även generellt för andra typer av helikoptrar vid normal flygning.
­EBR-meddelandet riktade sig direkt till köpare av våra flygtjänster avseende flygbesiktningar av luftledningar och felsökning av kraftlinjenäten. Myndigheterna medverkade med full vetskap om konsekvenserna för bolaget till begränsningar av flygningar med Robinson-helikoptern. De i EBR-meddelandet angivna begränsningarna avfattades på ett sådant sätt att bolagets marknad i realiteten försvann.
Resultatet blev att samtliga bolagets kontrakterade kunder avböjde flygningar med Trail Air. I samtliga fall berodde det på att skyddsombuden på företagen förbjöd flygningar med Robinson-helikoptern.
EBR har meddelat att man inte går ut med någon rättelse om inte Luftfartsverket står bakom ett sådant meddelande. Verket har dock inte accepterat en av Trail Air föreslagen lydelse av ett nytt EBR-meddelande.
­Svenska kraftnät försöker således undgå ansvar för sina handlingar genom att hänvisa till en annan myndighet. Det är naturligtvis inte acceptabelt att en myndighet på detta sätt inte tar sitt ansvar, menar piloten i stämningsansökan.
Han har tidigare drivit en process i ärendet men då riktades kravet mot Luftfartsverket. Men under processens gång framkom att verket inte hade initierat meddelandet utan att det framkommit på initiativ av Svenska kraftnäts representant. Pilotens talan ogillades därför.
­På grund av detta har jag inte längre något annat alternativ än att rikta mitt krav mot Svenska kraftnät som genom sitt märkliga samarbete med inkompetenta tjänstemän på Luftfartsverket utarbetat och distribuerat ett helt felaktigt flygsäkerhetsmeddelande.

<span class=MR>Stängd marknad</span>
EBR-meddelandet medförde att de bolag som är verksamma i branschen (bland andra Vattenfall, Fortum, Sydkraft) och som tidigare ämnade anlita Trail Air sagt upp alla affärsförbindelser med bolaget. Något som fick en "enorm effekt".
­Svenska kraftnät har på ett mycket effektivt sätt "stängt" hela bolagets marknad och på så sätt drivit detsamma i konkurs.
Piloten kräver alltså tre mkr i skadestånd. Summan baseras på de vinster Trail Air skulle ha gjort om EBR-meddelandet inte hade utfärdats.
­Det yrkade beloppet skulle kunna ha bestämts till ett mycket högre belopp då bolaget om inte EBR-meddelandet hade skickats ut förmodligen skulle ha blomstrat i dag och flera år framöver.
Förutom skadeståndet yrkar piloten även att Svenska kraftnät åläggs att omgående ge ut ett nytt, korrekt EBR-meddelande som påtalar att Robinsonhelikoptrarna inte är farligare än andra helikoptertyper vid flygning i samband med inspektion av kraftledningar.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om