Spridningen av covid-19 ökar på Gotland. Det gör också den psykiska ohälsan och självmordsförsöken, vittnar Gotlandspolisen om. Mellan 1 januari och 16 april fick de in 63 självmordsärenden, jämfört med 42 samma period förra året.
Det är inte bara på Gotland den psykiska ohälsan ökar. Därför har regeringen beslutat att alla polisanställda i landet ska gå en kurs där de lär sig hur de bör agera i en akut situation i bemötandet av en självmordsnära person. Gotland är först ut.
– Det har blivit väldigt vanligt att vi får åka ut på larm med anknytning till psykisk ohälsa, det är i stort sett en gång per pass, säger Roger Nyd, som arbetar som förhandlare i polisområde Gotland.
Han har själv gått kursen och nu utbildar han sina kollegor.
– Kursen har varit väldigt efterfrågad länge, ända sedan vi såg en ökning för två, tre år sedan, säger Roger Nyd.
En del av kursen innefattar samtalsteknik.
– När en person står där på kanten och vill hoppa kan det vara avgörande hur vi pratar med personen så att den börjar tänka rationellt igen, säger Roger Nyd.
De får även lära sig risk- och sårbarhetsfaktorer, myter och fördomar om psykisk ohälsa och självmordsnärhet, och vilken hjälp som kan erbjudas den som är i psykisk nöd.
Totalt ska omkring 80 personer inom polisen på Gotland gå kursen, som är en heldag. Tanken är att all blåljuspersonal, det vill säga även räddningstjänst och ambulanspersonal, ska gå den.
– Om vi till exempel larmas till ett självmordförsök på hög höjd, så att både polis och räddningstjänst behövs, är det viktigt att vi har samma grund att stå på, säger Roger Nyd.
Hur är det som polis att åka ut på självmordslarm?
– Det är en del av jobbet. Vi ska alltid skydda, hjälpa och ställa till rätta. Men det är klart att det är påfrestande, allra helst när man får åka på många. Därför håller vi koll så att det inte är samma patrull som åker ut på det hela tiden, säger Roger Nyd och fortsätter:
– Det mest tragiska är när någon tagit sitt liv och vi måste meddela anhöriga.
Vad kan man göra som anhörig när man misstänker att en person är suicidal?
– Våga ställa frågan. Har personen haft tankar på att ta sitt liv? Oftast får du ett ärligt svar. Det är en myt att du kan väcka tankar hos personen och få den att vilja göra det bara för att du ställer frågan. Om personen svarar ja bör du kontakta sjukvården.