Ukraina är ett land som på flera sätt upplevt oroligheter de senaste åren. 2014 dödades över 100 personer i demonstrationerna i Kiev som ledde fram till att president Viktor Janukovytj avsattes. Det blev inledningen på flera förändringar, inte minst för polisen. I en till stor del korrupt kår gjordes stora utrensningar. Nya poliser anställdes, och för att utbilda de nya tog Ukraina hjälp av EU.
En av de som bidrog till återuppbyggnaden är Johan Stegius, stationsbefäl i Visby. Han gick polishögskolan i slutet av 1980-talet och tjänstgjorde i Stockholm flera år innan han flyttade till Gotland 2017. I Stockholm arbetade han mycket med utbildning, bland annat om den särskilda taktik polisen använder vid större offentliga arrangemang, som demonstrationer eller fotbollsmatcher.
– Jag var i Göteborg 2001 under kravallerna i samband med EU-toppmötet. Det var ingen lyckad insats från polisens sida. Vi insåg att vi behövde utveckla en ny taktik för sådana händelser. Vi tog lärdom av Danmark, berättar han.
2018 åkte Johan Stegius tillsammans med fyra andra svenska poliser och fem poliser från Danmark till Ukraina för att utbilda poliser i den särskilda polistaktik som utvecklats. Taktiken har som främsta mål att polisen ska arbeta med kommunikation och dialog för att minska risken för konflikter, och mindre ägna sig åt att försöka kontrollera folksamlingar genom fysiska åtgärder.
– Att ha dialog med motparten var något helt nytt för dem. De har en helt annan människosyn där. Där hotar polisen med stryk om man inte gör som de säger, berättar Johan Stegius.
Utbildningen hölls i Kiev och Lviv. Cirka 150 ukrainska poliser fick snabbutbildning i den nya taktiken, samma utbildning som svenska poliser får.
– I Kiev var det riktigt kallt, men det hölls ändå tre demonstrationer under den tiden vi var där, säger Johan och berättar att en av demonstrationerna hölls på Majdantorget.
– Där gick de poliser vi utbildade i första ledet. Obeväpnade. Men i bakgrunden fanns en annan halvmilitär styrka, utrustad med automatkarbiner.
Efter hemkomsten till Sverige var Johan Stegius beredd på nya uppdrag i Ukraina. Men EU ville att även andra länder skulle bidra till utbildningen av poliskåren, och uppdraget att fortsätta med nya insatser gick till Spanien.
– Jag var jättesugen på att få åka igen. Vi har sett att konceptet funkar, och jag träffade några eldsjälar där.
Vilka erfarenheter fick du med dig hem?
– Jag är glad att vara polis i Sverige. Vi har det väldigt bra här. I Ukraina är polisen rättslös. De är rädda, och därför täcker de sina ansikten när de jobbar.
Vad tänker du om läget i Ukraina i dag?
– Det är svårt att säga, men om det blir interna oroligheter i landet kan säkert den taktik vi lärt ut komma till nytta.
Även på hemmaplan får Johan Stegius användning för sina specialkunskaper. Han kallas ofta till Stockholm för att tjänstgöra vid större evenemang. Dagen efter intervjun ska Johan Stegius åka till Stockholm för att delta i polisens planering av bevakningen vid Stockholm 50+.
1972 ägde FN:s första miljökonferens rum, i Stockholm. Det ska uppmärksammas och den 2–3 juni står Sverige värd för ett stort toppmöte. Ett möte som förutom många delegater även förväntas leda till flera stora demonstrationer.
– Det är en stor kommendering. Jag har hand om färdvägsbevakningen, säger Johan Stegius och berättar att han för det uppdraget förfogar över cirka 200 poliser.