Artikeln uppdaterad 11 juni
46 027 kronor är noteringen på Centerpartisten Christer Norrby.
På Bertil Eneqvists(s) står 36 955 kronor.
Sedan följer ännu en centerpartist, Kerstin Löfgren-Dahlström, med 28 977 kronor. Det handlar om summor som orsakat betalningsanmärkningar. Förfallna betalningar till det allmänna, så kallade A-mål.
Nyhetsbyrån Siren har tagit fram uppgifter angående eventuella betalningsanmärkningar hos samtliga valbara politiker i landet inför höstens val. Uppgifterna är hämtade från valmyndigheten första måndagen i maj och är datakörda av ett kreditinformationsföretag under tredje veckan i maj.
Betalningsanmärkningar får den som låtit bli att betala skulder i tid. Även om skulden har betalats så kvarstår betalningsanmärkningen – i syfte att varna nya kreditgivare för personens bristande betalningsförmåga. Betalningsanmärkning påförs inte av kronofogden utan är ett begrepp som används av kreditupplysningsföretagen.
Flest centerpartister
När helagotland.se sammanställer de gotländska uppgifterna visar det sig att tio gotlandspolitiker enligt denna majkörning tillsammans ådragit sig anmärkningar för 165 000 obetalda kronor.
På listan finns tre centerpartister, två socialdemokrater, en kristdemokrat, två vänsterpartister, en miljöpartist och en moderat.
Så här fördelar sig skuldbeloppen på den gotländska tio-i-topplistan, sorterat efter beloppets storlek:
Christer Norrby (c), kandidat till kommunvalet, skuld: 46 027 kronor.
Bertil Eneqvist (s), kandidat till kommunvalet, skuld: 36 955 kronor.
Kerstin Löfgren-Dahlström (c), kommunalvalskandidat, 28 977kronor.
Therese Mangard (v), kandidat till kommunvalet, skuld: 16 964 kronor.
Bo Björkman (s), kandidat till kommunvalet, skuld: 11 079 kronor.
Annamaria Bauer (v), både riksdags- och kommunkandidat: 7 491 kronor.
Solveig Magnusson (Kd), riksdags- och kommunkandidat: 3 266 kronor.
Nina Hallberg (mp), kandidat till kommunvalet, skuld: 3 162 kronor.
Mikael Hermansson (c), riksdags- och kommunkandidat: 3 156 kronor.
Inger Harlevi (m), kandidat till kommunvalet, skuld: 570 kronor.
Fast att det står "skuld" i listan behöver alltså inte betyda att det finns någon skuld. Det förklarar bara grunden till att en betalningsanmärkning blivit utfärdad. Anmärkningen finns kvar även efter att skulden betalats.
Norrby: jag har ingen skuld
Christer Norrby, överst på listan, kommenterar uppgiften så här:
- Det här handlar om mitt företag och om en betalning från en kund som inte kom in som den skulle, det visste Kronofogdemyndigheten men enligt deras rutiner spelar det ingen roll vem som gjort fel, det blir en anmärkning ändå. Men jag har inte gjort något fel och någon skuld finns inte!
Christer Norrby säger till helagotland.se att han har respekt för att uppgifter av det här slaget blir offentliga men tycker att det ger en orättvis bild eftersom det inte förklarar någon bakgrund till betalningsanmärkningarna.
- Jag har alltid gjort rätt för mig, och någon skuld finns inte!
Högsta beloppet: 3 miljoner
Störst skuldbelopp i landet finns registrerat på den folkpartistiske kommunfullmäktigekandidaten i Härjedalen Stefan Lund, vars "skuld till det allmänna" uppgår till nära tre miljoner kronor. Kandidaternas sammanlagda grund för betalningsanmärkningar uppgår till en kvarts miljard kronor i skulder, varav ungefär hälften är för A-mål.
Det är kandidaterna i kommunvalen som toppar listorna. Samtliga nio kandidater som har betalningsanmärkningar för över en miljon kronor ställer upp i kommunvalet.