Gotlandsprofilen ska starta ridsportcenter

Gotlänningen och före detta förbundskaptenen Sylve Söderstrand ska göra Lunds allé i Västerhejde till ett ridsportcenter.

Här på den stora gräsplanen anläggs en ridbana. I stallet/ladan blir det gästboxar för hästar och i den gamla verkstaden till höger ett café.

Här på den stora gräsplanen anläggs en ridbana. I stallet/ladan blir det gästboxar för hästar och i den gamla verkstaden till höger ett café.

Foto: David Skoog

Gotland2020-06-22 17:35

Under måndagen fick Sylve Söderstrand tillträde till gården Lunds allé i Västerhejde. Han och maken Ivan Zulueta Flores har köpt den stora fastigheten på 25 hektar och planen är att göra platsen till ett ridsportcenter.

– Det var inte alls planerat att vi skulle köpa gård på Gotland men mina elever har frågat om de inte kan få komma hit och träna. Då började vi kolla runt lite och så såg vi det här på nätet, säger Sylve Söderstrand.

Sylve Söderstrand är uppväxt i Väskinde och har varit intresserad av hästar hela livet. Sina största framgångar har han haft som tränare och förbundskapten för både svenska och norska landslaget i hästhoppning och han har varit ledare under inte mindre än fem OS. De senaste åren har han varit baserad i Stockholm och hans tränaruppdrag har medfört mycket resande, något han tröttnat på. Istället har han och maken bestämt sig för att göra något tillsammans.

– Vi tycker att det här är ett fantastiskt projekt och en utmaning. Det är mycket att göra naturligtvis men vi har gjort något liknande tidigare, säger Sylve Söderstrand och syftar på det ridsportcenter de tidigare drev i Enköping. Han fortsätter:

– Men vi gör inte på samma sätt. Det här ska bli en sommaranläggning, vi ska inte ha några hästar permanent här.

Han berättar att gräsytan närmast det stora boningshuset ska sanddressas och förvandlas till en ridbana. En bit längre bort från huset, närmare åkrarna, blir det en fibersandbana för hoppträning. 

– Vi ska ha en riktigt bra utebana för att jag ska kunna ha träningar men också för att gotländsk ridsport ska kunna ta del av det här. Vi vill jobba ihop med flera tränare och ha aktiviteter tillsammans, säger Sylve Söderstrand. 

Han hoppas också att kunna återinföra den hopparvecka som tidigare arrangerades på Gotland. I dag finns ingen bana och ingen klubb som kan anordna den typen av tävlingar.

– Jag har ett jättestort kontaktnät och stor erfarenhet och jag hoppas att Gotland kommer att tycka det är bra att jag hjälper till för att få tillbaka hopparveckan, säger Sylve Söderstrand som också hoppas att den ska bidra till att locka fler barn och unga till ridsporten. 

– Jag fick inspiration när jag såg bra ryttare och hur spännande sporten var. Och ridsporten är, skulle jag vilja påstå, den bästa sporten. Vi har inga huliganer, vi har inga som inte får plats och det är helt fantastiska djur.

Sylve Söderstrand och Ivan Zulueta Flores visar runt på gården och berättar att den före detta verkstaden ska göras om till ett lite enklare gårdscafé där man kan köpa en kanelbulle "som inte kostar hundra spänn". Ponnyridning och aktiviteter ingår också i planerna. Paret går före in i det stora huset på gården. Här har ingen bott på åratal och trägolvet buktar sig i vågor men efter en rejäl renovering ska det göras om till ett pensionat. På övervåningen blir det gästrum och på nedervåningen ska väggar tas bort och det blir ett öppet kök och en stor sal med utgång till trädgården på baksidan. 

– Det är det här som är det fina. Här ska det blir en terrass där man ska kunna sätta sig och ta en kopp kaffe, äta frukost eller ta ett glas cava, säger Sylve Söderstrand.

Hur känns det nu när allt är klart?

– Det är helt fantastiskt att kunna fortsätta med min sport som är det jag tycker bäst om och framför allt att komma tillbaka till Gotland. Det är ju en så otroligt härlig plats och det finns så mycket härliga energier här.

Sylve Söderstrand och maken Ivan Zulueta Flores i dörröppningen till vad som ska bli ett café. I bakgrunden skymtar huvudbyggnaden som ska göras om till ett pensionat.
Sylve Söderstrand och maken Ivan Zulueta Flores i dörröppningen till vad som ska bli ett café. I bakgrunden skymtar huvudbyggnaden som ska göras om till ett pensionat.
Fakta

Sylve Söderstrand är tränare i hästhoppning och har varit förbundskapten för svenska hopplandslaget i två omgångar: 1998-2004 och 2011-2016. 

Fastigheten Lunds allé i Västerhejde omfattar 25 hektar och ska göras om till ett ridsportcenter med två ridbanor, gästboxar och aktiviteter.

Huvudbyggnaden ska bli ett pensionat för både hästintresserade och icke hästintresserade.

Ridbanorna, stallplatserna och caféet öppnar i maj nästa år. Öppningen av pensionatet ligger lite längre fram i tiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!