Gotlandsrabatt kan förklara variation i öns folkmängd
Gotlandsrabatt på båtarna, skattefördelar i hemkommunen, eller en mental vilja att vara folkbokförd på ön under sommarmånaderna. Visst finns det fördelar med att vara gotlänning om än bara under en del av året. Men varför folkmängden varierar säsongsvis är inte undersökt. Klart är att folkmängden på ön ökar under årets andra kvartal, är i topp på sommaren, och minskar igen under hösten.
1991 genomfördes den slutgiltiga samordningen av folkbokföringen. Då övertog skattemyndigheten även kyrkans del av folkbokföringen och därmed upphörde den dubbla folkbokföringen med fortlöpande kyrkobokföring och årlig mantalsskrivning.
Normalt sett utreder vi inte var och varför folk bosätter sig på Gotland. Men visst, det kan ske om exempelvis en part är folkbokförd här, men den andra någon annan stans, säger Margareta Ronquist vid RSVs skatte- och folkbokföringskontor i Visby.
Registrering i folkbokföringsregistret sker dit någon flyttar, men någon registrering sker inte vid avflyttning och inte heller noteras vart man flyttar.
Statistiskt sett ökar inflyttningen till ön under det första halvåret, men det finns också en topp i september. Några kanske väljer att bosätta sig vid sin fritidsfastighet till sommaren, och till höstterminsstarten kan det vara nya studenter vid högskolan som skriver sig på ön, funderar Margareta Ronquist.
Den 1 november är ett viktigt folkbokföringsdatum ur skattesynpunkt. Där man då varfolkbokförd året innan avgör var man skattar. Det skulle alltså kunna vara lönsamt att vid den tidpunkten vara folkbokförd i en kommun med lägre skatt
Visst förekommer det att personer folkbokför sig i en ur skattesynpunkt billigare kommun än Gotland, men det hör nog inte till vanligheterna. Jag tror inte att man utnyttjar systemet, även om det är möjligt. Oftast vill man vara folkbokförd på den nya adressen samtidigt som flyttlasset går, säger Margareta Ronquist.
<span class=MR>Gotlandsrabatt</span>
Destination Gotland har uppmärksammat variationen över året i inflyttningen till ön, men väljer att se till kundnyttan och uppfattar inte möjligheten till gotlandsrabatt som ett problem att analysera.
Vi har fäst oss vid att fler reser med gotlandsrabatt under sommarmånaderna, men vi ser det inte som ett problem. Destination Gotland ser till kundnyttan och ser inte detta som ett problem, säger Per-Erling Evensen.
Uppkopplad till registren är det möjligt att granska resenärer som tar båten till och från Gotland, vilka som åker med gotlandsrabatt och vilka som inte gör det.
Vi väljer att ha en snabb justering vid bokningen. Direkt när man är skriven på ön, och så länge man är det, kan man utnyttja gotlandsrabatten på färjorna. Det är praktiskt och till nytta för våra resenärer, säger Per-Erling Evensen.
Att fastlänningar väljer att vara periodvis folkbokförda på Gotland bara för att kunna resa till och från ön med gotlandsrabatt är fullt möjligt.
Frågan är bara om det är ett huvudskäl.
Många, kanske särskilt de som äger hus på ön, har en stor del av sitt hjärta här. Man har sin bas på fastlandet, men bor på ön under en stor del av året. Då kan det kännas självklart att också vara skriven här under den perioden.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!