Gotlandsstudenter har svårt få jobb

Högskolan på Gotland märker ut sig bland svenska lärosäten när det gäller hur hög andel studenter som får jobb efter utbildningen. Gotlands plats: i botten.

Gotland2009-11-12 10:48


Studenter som läst teknik, vård eller systemvetenskap har lätt att få jobb direkt efter studierna. Allra lättast går det för tekniker att få jobb, medan konstnärsutbildade med magisterexamen har det svårast. Det framgår av Högskoleverkets rapport Etableringen på arbetsmarknaden – examinerade 2005/06.

Stora skillnader finns mellan olika utbildningsorter. Där varierar det mycket hur lätt eller svårt studenterna har att komma ut i arbete. Högskolan Väst och Högskolan i Jönköping visar upp goda resultat för flera av utbildningarna. Högskolan på Gotland märker ut sig som den högskola med flest generella utbildningar, något som påverkar etableringsgraden negativt. Gotland hamnar, tillsammans med Södertörns högskola, i botten på statistiken.

Gotland sämst
Både utbildningarnas sammansättning och hur arbetsmarknaden ser ut på orten avgör hur sifferstatistiken blir per ort.
När Högskoleverket jämför hur hög andel av respektive högskolas studenter som, utifrån riksgenomsnittet, förväntas få jobb inom sitt utbildningsområde efter examen med hur många som faktiskt fått det ett år efteråt så hamnar Gotland sist av alla: år 2007 hade bara drygt 39 procent av högskolestudenterna som gick ut året innan på Gotland fått jobb, medan den förväntade andelen var 56 procent.

Gotland är ett av 14 lärosäten som har färre studenter med jobb efter examen än vad de borde ha, enligt Högskoleverkets sätt att mäta förväntade resultat utifrån snittet för hur olika utbildningar brukar leda till jobb i landet som helhet. 21 lärosäten i landet har däremot fler studenter med jobb inom sitt utbildningsområde än de föväntade talen.


Mindre arbetsmarknad
Förklaringen till Gotlands låga placering är alltså dels sammansättningen på utbildningarna: studenter med generella, d.v.s. icke specialistinriktade, utbildningar företrädesvis inom det humanistiska området har de sämsta förutsättningarna på arbetsmarknaden och det är just dessa som dominerar på Högskolan på Gotland.
Det hänger också samman med Gotlands särskilda geografiska läge och dess arbetsmarknad: en högskola som ligger i ett område med en stark och differentierad arbetsmarknad har bättre förutsättningar än andra att slussa studenter ut i arbetslivet, konstaterar Högskolverket i sin rapport.

Det ska poängteras att Högskolan på Gotland inom vissa utbildningsgrupper har få examineringar att göra jämförelser utifrån. Det gör att det finns en del vanskligheter i det statistiska materialet.
Men tittar man till exempel bara på studenter med ett historiskt-filosofiskt huvudämne, som är den största studentgruppen på Gotland, så har i genomsnitt 45 procent sådana svenska studenter jobb ett år efter examen. På Gotland ligger antalet etablerade på arbetsmarknaden på 37 procent.

Inget fel på ambitionen
Att Gotland och några andra lärosäten har låga jämförelsetal beror inte på att de har lägre ambitioner i arbetet med studenternas övergång till arbetsmarknaden, skriver Högskoleverket och refererar till en rapport från Civilekonomerna. I den framgår att man ofta fått det första jobbet genom bekanta eller kontakter. Tillgången på sådana kontakter är bättre där den lokala arbetsmarknaden är stor än där den är liten.

Inga könsskillnader
En tydlig generell trend är att de utexaminerade hade lättare att komma in på arbetsmarknaden 2007 än 2006. Kvinnor och män med samma examen etablerar sig enligt undersökningen ungefär lika snabbt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!