FÄRJEPRISERNA
Manifestation på Sergels Torg och möte med dåvarande infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd. Det var nära den gången, menar Gunnar Bendelin, som i dag känner sig lite för gammal och upptagen för att dra igång något nytt.
– Jag tycker det här är för jävligt. Ett riktigt dråpslag. En ökning med 30 procent gör en sådan enorm skillnad som, utöver alla andra pålagor just nu, begränsar oss medborgare på Gotland, säger han.
När han fick höra nyheten tänkte han tillbaka på tiden som förman för Gotlandsupproret:
– Om vi varit eniga den gången hade vi kanske nått större framsteg. Sedan dess har det inte hänt så mycket vad gäller påtryckningar. Det här är både väldigt märkligt och orättvist, men nu har det gått så många år, jag har blivit äldre och har inte riktigt samma drivkraft att hugga tag i det här. Men jag hoppas att någon annan gör ett folkligt uppror. Jag hoppas verkligen att det finns någon galning kvar som vågar ta tag i det, säger Gunnar Bendelin.
Han tycker att politiken måste stå enad och verkligen trycka på för att få kompensation. Precis som medborgare i andra delar av landet får olika kompensationer inom andra områden. Just nu är det Destination Gotland som får kompensationen, och enligt de ramar och avtal de har med staten så gör de inget fel.
– När det blir sådana här extraordinära kostnader så kan man tycka att det är väldigt fel när en viss grupp av befolkningen drabbas så mycket hårdare än andra.
Gunnar Bendelin berättar att Gotlandsupproret strandade lite när gotlänningar, politiker och företagare inte stod enade sist:
– Vi var rätt nära några gånger under de kampanjer vi genomförde. Men det strandade lite när Pigge kom med sitt färjealternativ. Det fanns ju många bra tankar och klokskap i det projektet, men det splittrade lite så att det inte blev den där enade rörelsen. Man måste stå eniga och verkligen utöva påtryckning för att det ska få genomslag. Så fort det blir splittringar används det emot oss. Men jag tycker ni ska prata med Pigge igen, han kanske orkar dra i något.
I ett brev till resenärer skriver Marcus Risberg, vd för Destination Gotland:
”Jag kommer själv från en ö, Åland, och vet vilken roll sjöfarten spelar för att koppla ihop ön med resten av landet”.
– Då borde han ju kunna medverka till att få samma system här. Vi gjorde många jämförelser när det begav sig, och såg hur andra länder löst liknande frågor. Det här var verkligen en besk julklapp, anser Gunnar Bendelin.
I Facebookgruppen Gotlands Marknad har en tråd skapats där en användare uppmuntrar till att ringa Uppdrag Granskning:
”Säkert fler än jag som är väldigt trött på Destination Gotland. Att ett vinstdrivande AB som tar ut vinster och samtidigt får stora bidrag av staten. Att drivmedel med mera har blivit dyrare har nog ingen missat, men är verkligen höjningar av detta slaget berättigade? Eller är det ett sätt att säkra vinster och ytterligare utdelning? .../... Så jag tänkte ringa till Uppdrag Granskning. Mellan klockan 10 och 11 tisdag, onsdag och torsdag sitter en reporter eller redaktör och tar emot tips via telefon. Desto fler vi är som ringer, ju större är möjligheten att det händer något”.
Inlägget har gillats av över 500 personer och har närmare 150 kommentarer.