Gotlänning blir chef för EU:s första snabbinsatsstyrka

Överstelöjtnant Karl Engelbrektson, Gotlands militärdistrikts sista stabschef, blir chef för formandet av EU:s första snabbinsatsstyrka. Förtroendet tror han beror på de gotländska framgångarna i Kosovo, där han var bataljonschef.
??Det är tack vare våra gemensamma ansträngningar det blev så bra. Det känns tungt att inte fler får ta del av framgången.

Gotland2004-12-18 06:00
Begreppet ?battle group?, snabbinsatsstyrka, fanns inte då försvarsmakten överlämnade budgetunderlaget för 2005. I dag ser överbefälhavare Håkan Syrén utvecklingen av EU:s snabbinsatsförmåga som vägledande i försvarsmaktens fortsatta reformering.
För Sverige innebär det bland annat att rekrytering av värnpliktiga och personal ska ske med detta i fokus. Övningar ska internationaliseras och materiel ställas till förfogande.
Målsättningen är att i januari 2008 bidra med ett huvudsakligen svenskt (Finland och Norge deltar också) snabbinsatsförband på 1 500 soldater till EU:s snabbinsatsförmåga. Då rekryteras även nästa förband, som enligt planerna ska vara helsvenskt och insatsberett från januari 2010.
Stödresurser ska finnas i form av exempelvis artilleri, luftvärn och underrättelseenheter. Styrkan har sex månaders beredskap och ska kunna lösa uppgifter i högriskmiljö, inom 600 mils radie från Bryssel. Utanför EU ska den kunna sättas in 10-15 dagar efter beslut och agera 30-120 dagar.
Ansvarig för koordineringen av det svenska bidraget blir överstelöjtnant Karl Engelbrektson, MDG:s avgående stabschef.
? Sverige har åtagit sig att stå för ramverket, att bidra med huvuddelen av det första förbandet. Det är mitt jobb att koordinera exempelvis utbildning, utformning, rekrytering, kontraktsskrivning och materielförsörjning.
Engelbrektson träder i tjänst på högkvarteret i Stockholm redan den 10 januari 2005. Till sommaren går familjens flyttlass. Villan såldes i går, men sommarhuset i När ska de behålla. Att han skulle få jobbet var klart redan när han tillträdde som stabschef på MDG, säger han.
? Att jag blev erbjuden jobbet tror jag beror på de positiva framgångar som den gotländska bataljonen hade i Kosovo. Tyvärr verkar det som om mina officerskamrater inte får del av framgången.
Det känns tungt, säger han.
? Människor som jag vet duger under de hårdaste krav, får inte fortsätta inom försvarsmakten. Det finns många officerare på P 18, även utöver dem jag hade med mig i Kosovo, som jag med glädje skulle ta med mig var som helst i ett skarpt läge.
Vem som ska bli chef för den färdiga snabbinsatsstyrkan är inte klart.
??Jag hoppas att det blir jag, men formellt är jag inte chef för förbandet. Många duktiga officerare vill ha jobbet. Men det är bara en som har varit chef för en gotländsk bataljon!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!