Ett mil öster om centrala Skellefteå byggs en del av framtiden. Batterifabriken Northvolt Ett är något av en nystart för svensk industri och ska möta en gigantisk efterfrågan. Där ska 3 000 personer arbeta i framtiden – och själva uppförandet skapar ännu fler jobb.
Men det handlar även om den gröna omställningen för hela Europa, när el- och batteridrift ska ta över efter det fossila.
– Hela bilindustrin är i princip beroende av att vi kommer igång, summerar gotlänningen Niclas Stengård – som blir chef över hela konkarongen.
Så kan det gå, när livets vindar blåser.
Han växte upp, inte utan visst teknikintresse, på Terra Nova och blev senare civilingenjör i Linköping. Så småningom fick Niclas Stengård jobb på Sandvik, där han stannade i 15 år, varav de fem sista som fabrikschef i Gimo.
Men så ringde de från Northvolt.
– Jag hade inga planer på att lämna Sandvik, men de stod på sig. Snart förstod jag vilken resa det här är inom industrin i Sverige. Då kunde jag inte tacka nej, berättar gotlänningen.
Dels handlade det om jobbskapande, dels själva industribiten, att arbeta med – och ta fram – den allra senaste tekniken.
Den tredje lockelsen var förstås den gröna omställningen. Northvolt Ett ämnar bygga batterier på ett miljömässigt sätt.
– Mig veterligt finns det ingen i världen som kan konkurrera med oss hållbarhetsmässigt.
Vad säger du om den kritik som finns mot batterier och deras beståndsdelar?
– Jag är faktiskt ingen expert på det, men min personliga uppfattning är att eldrift är bättre än koldioxid och andra utsläpp, svarar Niclas Stengård.
Just nu jobbar han främst med rekrytering, från hela världen. I det första skedet ska han basa över 450 personer, men på sikt blir han chef över uppemot 3 000 anställda.
Han lär också bli ett känt namn i Skellefteå, där man naturligtvis både talar och skriver om Northvolt i princip dagligen.
– Jag har inget behov av att stå i centrum, men jag förstår att jag kommer synas en del. Jag tänker att om obekväma situationer uppstår, så kan man oftast lära sig något.
Niclas Stengård och hans dotter är redan Skelleftebor, frun ansluter inom kort. Sonen ville dock gå klart gymnasiet i Sandviken.
– Det är en liten sorg. Och det är långt till mamma på Gotland också. Men en sån här chans dyker bara upp en gång på 100 år.
Niclas Stengård har en "huvudroll", men det finns fler gotlänningar som bidrar till framtidsprojektet.
En som har mer med själva byggandet att göra är Berth Lindblom från Lärbro. Han startade elgrossisten Elektroskandias Gotlandsfilial på 90-talet. 2019 skulle han ha gått i pension, men så blev det inte.
– Vår koncern fick uppdraget att leverera elmaterial till den här fabriken och i fjol började jag jobba här. Vi har en hel filial här nu, med stora lager. Vår kund, som är själva elinstallatören, har nog 300 montörer igång, så det går åt en del material.
Hur är det att vara en del av det där bygget?
– Det är helt fantastiskt! Det är ett sånt jytter av maskiner och folk, från hela världen, det är så stort att det är svårt att beskriva. Och det är en helt makalös organisation. Jag trodde inte i min vildaste fantasi att det första batteriet skulle kunna levereras i höst, men så blir det nog, berättar Berth Lindblom – som själv tänker lämna projektet då, lagom till det att jättefabriken alltså ska påbörja sin produktion.