Gotlänning mitt i världens centrum

225 länder deltar i världsutställningen i Shanghai, däribland Sverige. I spetsen för svenska paviljongen står - en gotlänning.- Det här är ett jippo, som en blandning mellan olympiska spelen och Disneyland, säger Visbybördige Johannes Tüll till GT.

Gotländskt. Svenska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai, som nyligen slog upp portarna med 225 deltagande länder, har konstruerats av -- en gotlänning. Visbybördige Johannes Tüll har varit ansvarig arkitekt under bygget.Foto: Sweco

Gotländskt. Svenska paviljongen vid världsutställningen i Shanghai, som nyligen slog upp portarna med 225 deltagande länder, har konstruerats av -- en gotlänning. Visbybördige Johannes Tüll har varit ansvarig arkitekt under bygget.Foto: Sweco

Foto:

Gotland2010-05-11 04:00
Världsuställningen, ett jättevenemang som äger rum vart femte år, tros i år i Shanghai bli den största diton någonsin. 225 länder och internationella organisationer finns på plats på utställningen som öppnades 1 maj och som pågår till sista oktober i år.
- Det är något med stora event som gör att väldigt många länder och många intressanta personer riktar sin uppmärksamhet mot det under en kort period - lite som ett OS, säger Johannes Tüll, nyligen hemkommen till Stockholm där han numera har sin bas.

Fasta punkten
Johannes Tüll har fortfarande föräldrarna på Gotland och han tillbringar så mycket tid han kan på ön.
- Gotland är min enda fasta punkt i tillvaron, säger han med ett skratt.
Så hemskt mycket tid blir det dock inte, eftersom Johannes Tüll, som fyller 40 år om två veckor, har ett arbete som innebär hemskt mycket resande.
Han arbetar som arkitekt för Sweco, Sustainable engineering and design, som vann upphandlingen för bygget av den svenska paviljongen till världsutställningen i Kina.
- Jag är ansvarig arkitekt och min kollega Christer Stenmark är projektledande. Vi har haft en del samarbetsprojekt i Kina tidigare, och de kontakterna har förstås underlättat det här arbetet också, säger Johannes Tüll.

Askmolnet försenade
Själv blev han kvar i Shanghai nästan två veckor längre än planerat eftersom en del av hans kollegor - som skulle ansvara för slutfasen i bygget inför invigningen - inte tog sig dit i tid på grund av askmolnet från Island.
Men i förra veckan landade han på svensk mark - en världsuställning rikare, något han ser på med ödmjukhet.
- Det är inte alls det största man kan vara med om som arkitekt, men det är helt klart en upplevelse, säger han.
Gotlänningen har många strängar på sin arkitektoniska lyra - han arbetar i nuläget med en del hotellprojekt inför vinter-OS i ryska Sochi men också i Stockholm.
- Nästa riktigt stora projekt är ett hotell i Turkmenistan. Det enda vi hade att gå på från början var att det skulle vara sjustjärnigt och att dess siluett ska få plats på en sedel, berättar Johannes Tüll och skrattar.
Världsutställningen tros locka makalösa 70 miljoner besökare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om