Gotlandskock till final i Ekogröts-SM

Ja, du läste rätt. Det ska hållas SM i ekogröt. Faktum är att det är final redan under fredagen och att gotlänningen Isak Oldenburg kommer att vara på plats för att bjuda juryn på sina två bästa grötsorter på Stockholmsmässan i Älvsjö.

Gröt kan vara så mycket mer än bara havregryn. Man kan rent av fermentera sina spannmål.

Gröt kan vara så mycket mer än bara havregryn. Man kan rent av fermentera sina spannmål.

Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Gotland2022-11-11 08:04

Det kommer tävlas i två klasser i Ekogröts-SM: Hemmakock och professionell. Isak Oldenburg som är uppväxt i Visby tävlar i den senare. Fattas bara, han är ju förutom vinimportör även kock.

– Det är jättekul. Gröt är något som finns i den svenska matkulturen och jag är frälst vid bra råvaror. För gröt kan vara så mycket mer än bara havregryn, säger han.

Det kommer lagas två grötsorter. En salt måltidsgröt och en söt frukostgröt. De tävlande har två och en halv timme på sig att reda sex portioner av varje.

Vad säger reglerna?

– Att man använder ekologiska kulturspannmål. Alltså gamla sorter av vete som inte får vara besprutade. Sedan när man gör måltidsgröten kan man fermentera den lite. Det betyder att man låter den stå ute så den börjar få mjölksyrebakterier, likt ett surdegsbröd. Då får man mycket djupare smak och helt andra näringsämnen.

undefined
Isak Oldenburg har gått till final i Ekogröts-SM. Han hoppas på pallplats.

Isak Oldenburg är hemlighetsfull när det kommer till recepten.

– Jag vill inte berätta nu och spoila. Men jag kommer använda hela korn som jag krossar själv. Så det är inte såna där flingor.

I proffsklassen tävlar sex finalister. Konkurrens är dock inget som skrämmer.

– Jag har varit med i juniorkocklandslaget 2011-2012 och då vann vi OS-guld. Jag har även varit i final i Årets unga kock. Jag vågar inte ta ut nåt i förskott men hoppas på pallplats.

Du tror på din gröt?

– Exakt, säger Isak Oldenburg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!