Gotlänningar bakar de godaste kakorna

De godaste bakverken bakas av gotlänningar.Det framgår med all tydlighet av startfältet i årets final i tävlingen Årets konditor.Tre av de fem finalisterna är gotlänningar. Och kvinnor.- Det här känns så fantastiskt, säger Ellinor Andersson, Visby.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-06-23 04:00
Ellinor Andersson, 36 år, är den enda av de tre gotländska finalisterna som bor och jobbar på Gotland.
Sedan ett par år driver hon det egna företaget Wisby Dessertkonditori på Adelsgatan i Visby. Tidigare var hon i många år på Wisby Hotell och hade hand om konditoriet där och hon har även jobbat som bagerilärare på Donnergymnasiet.

Eget skapande
Att starta egen handlade för Ellinor Andersson om att helhjärtat få ägna sig åt eget skapande. Hon beskriver bakandet och skapandet av bakverk som en passion.
Och hon tror det är det som krävs för att man ska bli riktigt bra.
- En passion för yrket, fingerfärdighet och ett gediget hantverkskunnande, sammanfattar hon.
Hon betonar också vikten av bra råvaror. Själv gör hon alltid allting från grunden när hon bakar, inga genvägar är tillåtna. Inga halvfabrikat.

Lokala råvaror
Ellinor Andersson får sällskap av ytterligare två gotländskor i årets final i den prestigefyllda tävlingen. Annicka Larsson, 38 år från Hemse, som driver konditoriet Handgjort i Stockholm. Och Cajsa Lindberg, 25 år från Visby, som jobbar på Gunnarsons Specialkonditori i Stockholm.
Både Ellinor Andersson och Annicka Larsson har tävlat förr; Annicka har varit med i Årets konditor två gånger förut och kom trea 2006 och både hon och Ellinor har även deltagit i SM för unga bagare på 1990-talet. Cajsa Lindberg är debutant i tävlingssammanhang.
Tre av fem finalister är alltså från Gotland. De övriga två heter Roy Fares, 25 år från Örebro, och Oscar Johansson, 29 år från Sjövik.
Och i fjol var det en gotlänning som vann hela tävlingen, Conrad Tyrsén från Visby, som i helgen blev riksbekant, för att inte säga världsbekant, för sin medverkan i skapandet och bakandet av kronprinsessan Victorias bröllopstårta.
Vad är det då med Gotland och bakverk? Hur kan lilla Gotland få fram så många duktiga konditorer?
- Jag är lika förundrad som någon. Vi har inget svar på det. Men det är tydligt att gotlänningar bakar de godaste bakelserna, säger Eva Kjeller, pressansvarig för Årets konditor.
Ellinor Andersson i Visby tror att närheten till råvaror, detta att vara omgiven av lokala produkter, kan spela in.
- Eller kanske är det den kreativa miljön på Gotland. Jag vet faktiskt inte, säger hon.
Tävlingsledningen uppger att bidragen varit fler och bättre än nånsin i år.
- De fem finalister vi presenterar i år håller väldigt hög kvalitet. De är såväl tekniskt skickliga som estetiskt begåvade och kan verkligen konsten att skapa god njutning för både öga och gom med sina bakverk, säger Martin Lundell, vd i Sveriges bagare och konditorer som tillsammans med Arla arrangerar tävlingen.

Final i höst
Finalen äger rum den 15 oktober på Nordiska museet i Stockholm. Då ska finalisterna på plats och inför publik på fem timmar tillverka tre tårtor. De ska också göra en modern variant av en klassisk bakelse samt ett hemligt bakverk vars välkända namn de inte får reda på förrän kvällen före tävlingen.
Temat får årets tävling är sagor. Och det är på det temat alla gjort sina tävlingsbidrag. Men vad tävlingsbidragen bestått av och vilka sagor de tävlande utgått från är hemligt.
- Jag kan inte avslöja något innan finalen är avgjord, säger Ellinor Andersson.
Årets Konditor arrangeras årligen av Sveriges bagare och konditorer i samarbete med Arla.
Första tävlingen anordnades 1988, sedan 2003 avgörs tävlingen i samband med Chokladfestivalen på Nordiska museet i Stockholm.
Årets finalister är Annicka Larsson, Hemse /Stockholm, Roy Fares, Örebro, Cajsa Lindberg, Visby/Stockholm, Ellinor Andersson, Visby, och Oscar Johansson, Sjövik.
2009 vann gotlänningen Conrad Tyrsén tävlingen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om