Den brukar inte vara någon upplyftande läsning när den kommer varje år, Nils Holgersson-rapporten. Och med elhandelspriset som skjutit i höjden med en ökning på över 150 procent, är det tydligt att kostnaderna går upp i hela landet.
I rapporten “förflyttas” en bostadsfastighet genom landets kommuner för att jämföra kostnader för fyra områden: sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Årets undersökning visar att boende på Gotland betalar nära 2 700 kronor i månaden, den sjunde högsta bland landets 289 kommuner, och en bra bit över riksgenomsnittet på drygt 2 300 kronor.
Totalt har taxorna på Gotland stigit för samtliga fyra områden med totalt 16,5 procent (14 procent i hela landet). Föregående år låg ökningen på betydligt mer beskedliga 3,9 procent på Gotland.
Kostnaderna har stigit kraftigt även räknat över den senaste sjuårsperioden, 34,5 procent vilket kan jämföras med rikssnittets knappa 30 procent. Den största ökningen det senaste året står, som redan nämnts, elen för. Men i förhållande till övriga Sverige betalar öns hushåll mest för anslutning till den kommunala VA-nätet. Något som delvis förklaras av att den gotländska VA-taxan höjts med hela tio procent det senaste året.
Ser man på avfallskostnaderna ligger Gotland på plats 229, vatten och avlopp: plats 283, el: plats 248, och fjärrvärme: plats 182. Med andra ord ligger avfall och vatten och avlopp, de avgifter man betalar till Region Gotland i form av taxor, högt i jämförelsen.
Den höga kostnaden på Gotland grundar sig i den underhållsskuld som finns för det kommunala VA-nätet och som kommer att fortsätta att finnas så länge som det byggs på Gotland, förklarar Karl-Johan Boberg (C), ordförande i tekniska nämnden.
– Det är något som inte är unikt för Gotland, men där ö-läget kan ha gjort att vi kanske varit ute tidigare på grund av ö-läget. Tyvärr har vi inte sett slutet på höjningen och jag tror att man många andra håll kommer att vara tvungna att göra samma sak.
Han sticker inte under stol med att taxan på Gotland ligger högt i förhållande till merparten av landets kommuner. Samtidigt, säger han, bör man först och främst titta på så kallade jämförbara län. I Gotlands fall handlar det om till exempel Norrtälje, enligt Karl-Johan Boberg. Och det är en kommun som faktiskt ligger högre än Gotland, som näst dyrast i landet.
De här kostnaderna är till stor del någon form av kommunal taxa, som avfallet, eller så stammar de från en verksamhet i monopol. Därför är det svårt för hushållen att själva påverka sina utgifter, menar Nils Holgerssongruppen som tagit fram jämförelsen.
– De signaler vi nu får från vissa leverantörer tyder på att detta kommer att se än värre ut framöver. Det är viktigt att komma ihåg att detta är nödvändiga tjänster i ett modernt samhälle och konsumenternas betalningsförmåga är begränsad, säger Mari-Louise Persson, ordförande för Nils Holgerssongruppen.
Enligt Karl-Johan Boberg finns det dock inget som politiken kan göra i frågan om den kommunala taxan för vatten och avlopp.
– Det är reglerat i VA-lagen att det är abonnenterna, alltså VA-kollektivet, som måste bekosta det här. Så länge det finns en nybyggnation som den vi har nu, kommer vi aldrig ikapp. Det handlar om en jättelång tid, åtminstone 10-15 år framöver, säger han.