Även när det gäller antalet beviljade bidrag utslaget per invånare ligger Gotland bra till. Det är bara Jönköping och Jämtlands län som är bättre.
– Som län ligger vi bra till räknat per invånare, säger Anna Sorby, klimathandläggare på länsstyrelsen.
Gotland har fått 27 åtgärder beviljade under fyra år och 29 miljoner kronor har fördelats på dessa satsningar.
Pengarna från Klimatklivet ska gå till lokala investeringar. Syftet ska vara att minska växthusgasutsläppen. Även spridning och marknadsintroduktion av ny teknik och andra miljökvalitetsmål, hälsa och sysselsättning kan vara önskade effekter.
Enligt den senaste ansökan om medel till Klimatklivet har 13 företag och organisationer sökt bidrag men det är inte avgjort vilka ansökningar som kommer att beviljas ännu. Vid förra tillfället kom det in sju ansökningar.
– Intresset har växt, säger Anna Sorby som berättar att man försöker sprida information om Klimatklivet både vid olika träffar och genom nyhetsbrev.
Ladduttag, kolinlagring i åkermark, energikonventeringar, kvävgasanläggning och eldriven lastmaskin är några exempel på ansökningar för att förbättra klimatet och växthusgasutsläppen. Bidragen beviljas i regel med mellan 50 och 70 procent.
750 miljoner kronor fördelas över hela landet under hösten genom Naturvårdsverket och alla utom privatpersoner kan söka stöd för att göra något för att förbättra klimatet. Nästa år kommer det att finnas två miljarder att söka.