Boräntan kan stiga med 20 000 kronor på ön

Gotland hör till de län där fastighetsägare drabbas hårdast av Riksbankens räntehöjning. Och det är många som oroar sig över höjda kostnader.

Den som köpt hus på senare tid och har rörlig ränta kan räkna med kraftigt höjda kostnader framöver. Med relativt höga fastighetspriser hör Gotland till de län där fastighetsägarna drabbas hårdast.

Den som köpt hus på senare tid och har rörlig ränta kan räkna med kraftigt höjda kostnader framöver. Med relativt höga fastighetspriser hör Gotland till de län där fastighetsägarna drabbas hårdast.

Foto:

Gotland2022-09-22 06:02

– Det är mycket att göra just nu, men vi har märkt av oron under en längre tid. Allt fler vill binda sina lån, säger Mikael Svensson vid Länsförsäkringar Bank.

När Länsförsäkringar lånar ut räknar man med en kalkylränta om sju procent. I måndags höjde Riksbanken styrräntan med 1,0 procentenhet till 1,75 procent. Det är en bit kvar till sju procent.

– Jo, men många räknar in allt annat som blivit dyrare. El och matpriserna, och då stiger oron över hur man ska klara vintern, säger Mikael Svensson.

undefined
Den som köpt hus på senare tid och har rörlig ränta kan räkna med kraftigt höjda kostnader framöver. Med relativt höga fastighetspriser hör Gotland till de län där fastighetsägarna drabbas hårdast.

Hos Länsförsäkringar är alla handläggare bokade för kundsamtal. Även hos Swedbank är det mycket att göra, trots att banken ännu inte justerat sina räntor.

– Det lär inte dröja många dagar innan vi gör det. Då kan det bli fler som hör av sig, tror Roger Andersson vid Swedbank.

Roger Andersson inväntar besked från Finansinspektionen om amorteringskraven. För närvarande krävs det särskilda skäl för att få undantag.

– Lättar Finansinspektionen på kraven kommer fler att höra av sig, tror han.

undefined
Länsförsäkringar Gotland betalar i år ut en rekordstor återbäring till sina kunder.

Stockholms Handelskammare har studerat hur Riksbankens räntehöjning slår i olika delar av landet. Med en teoretisk uträkning som grund beräknas en snittränta om 2,53 procent efter räntehöjningen stiga till 3,53. I kalkylen är ett genomsnittligt hus belånat till 75 procent. För Gotland, med relativt höga fastighetspriser, beräknas ett genomsnittligt fastighetslån vara 2,9 miljoner kronor.

Med de parametrarna väntas räntekostnaden för gotländska fastighetsägare med rörlig ränta stiga med 20 000 kronor per år, från 51 161 till 71 971 kronor. Bara i storstadslänen är ökningen större.

Senaste höjningen ska läggas till den Riksbanken beslutade om i våras, då styrräntan höjdes med 0,5 procentenheter. Stockholms Handelskammare räknade då med drygt 9 000 kronor i ökade räntekostnaden för gotländska fastighetsägare.

Även när det gäller bostadsrätter har Gotland förhållandevis höga priser. En räntehöjning slår därför hårdare här än i många andra län.

Stockholms Handelskammare har gjort samma beräkning, men med 1,4 miljoner kronor som genomsnittligt lån för en bostadsrätt. En höjning med samma ränteberäkning som för fastigheterna innebär att ett rörligt lån stiger med 9 600 kronor, från 24 306 kronor till 33 906.

undefined

Det finns dock optimister som tror att höjningen är tillfällig. Av alla som tecknade bostadslån hos SBAB under augusti valde 85 procent rörlig ränta. Bara nio procent band hela lånet.

Räntehöjningen drabbar inte bara bolånekunder. Lantbruk är en kapitalintensiv bransch, som redan drabbats av höjda priser på bränsle, el och handelsgödsel.

– Vi räknar med att lantbruken i landet har en belåning på cirka 200 miljarder, och att 60 procent av det är med rörlig ränta. Det innebär 1,2 miljarder kronor i höjda räntekostnader för lantbrukarna, säger Andreas Nypelius som är ordförande för LRF på Gotland.

Många lantbrukare på ön har investerat på senare tid, och Andreas Nypelius tror att andelen rörlig ränta är ungefär samma som i övriga landet.

Regeringen har stöttat lantbruket med 3,2 miljarder kronor. Andreas Nypelius tror dock inte att stöd är en långsiktig lösning.

– Nej. De hjälper för stunden, men på längre sikt måste vi få bättre betalt för maten.

Vid Swedbank märker man av oron bland företagarna.

– Det är lätt att förstå oron. Allt har ju gått upp. Höjningen på el och bränsle är minst lika betungande som räntehöjningen, säger Roger Andersson.

Styrränta

Styrränta är Riksbankens viktigaste penningpolitiska verktyg. Riksbankens direktion fattar normalt beslut om penningpolitiken fem gånger per år. Genom att höja eller sänka styrräntan påverkar man andra räntor i Sverige, vilket har effekt på efterfrågan i den svenska ekonomin. Genom det påverkas inflationen, där Riksbanken har ett inflationsmål om två procent.

Styrräntan höjdes den här veckan med en procentenhet till 1,75 procent. Så mycket har räntan inte höjts vid ett tillfälle sedan 1993.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!