Gotlänningar erbjuds tandvård i Stockholm

Tandläkarna på Gotland är fortfarande för få. Klinikerna kan bara hjälpa de patienter som prioriteras. Det har gått så långt att tandläkare från Stockholm erbjuder gotlänningar tandvård. Detta trots att det är brist på tandläkare i Stockholm.
Frågan är om hjälp från Stockholm löser problemet inom den gotländska tandläkarvården.

Gotland2002-03-20 04:00
För få tandläkare och tandhygienister har gjort att arbetssituationen för de inom den gotländska tandvården är pressad. Personalen jobbar visserligen inte övertid, men de får hela tiden försöka pressa in fler patienter under dagen. Än så länge har inte så många av tandvårdspersonalen blivit utbränd, men några har blivit det. Patienterna som får vård är de som kommunen är skyldig att ge tandvård, det vill säga barn och ungdomar, sjuka patienter och de som är i behov av akut tandvård. Det blir de vuxna som får stå tillbaka.
­ Situationen här är liknande den i hela Sverige, säger Claes Svärd, som är verksamhetschef för Folktandvården i Hemse.
<span class=MR>Klinik i Humlegården</span>
I Stockholm är problemet inom tandvården precis som på Gotland och i övriga landet. För den skull erbjuder Humlegårdskliniken i Stockholm gotlänningarna tandvård.
­ Jag fick tips av en kollega från Gotland om att det var akut inom tandvården och jag har möjlighet att erbjuda gotlänningarna tandvård. Stockholm ligger dessutom inom ett rimligt avstånd från Gotland. Jag tror inte det blir någon jätterusning med gotlänningar hit därför kan jag hjälpa en del gotlänningar, berättar Göran Nyman som är tandläkare på Humlegårdskliniken.
<span class=MR>500 kr för en undersökning</span>
För en undersökning på Humlegårdskliniken kostar det fem hundra kronor för de som är över trettio år. På Gotlands Folktandvård ger de som är över trettio år drygt fyra hundra kronor för en undersökning.
Är man mellan tjugo och tjugonio år betalar man cirka tre hundra kronor, vilket är det samma som man ger för en tandundersökning på Humlegårdskliniken. Biljetten över till Stockholm får dock patienten betala själv. Men Göran Nyman tror inte det är något hinder.
­ Det är ju så illa ställt med tandvården på Gotland.
Hittills har en gotlänning sökt för tandvård hos Göran Nyman, som nyligen gått ut med att erbjuda tandvård för de på Gotland.
<span class=MR>Rekryteringsproblem</span>
Claes Svärd säger att det redan förekommer att gotlänningar söker tandvård i Stockholm.
­ De som bott i Stockholm, men flyttat tillbaka till Gotland har behållit sin tandläkare i Stockholm.
Åsa Olofsson (s), ledarmot i hälso- och sjukvårdsnämnden, säger att den lösning man vill ha inom Gotlands kommun inte är att gotlänningarna ska behöva åka till Stockholm för sina tandvårdsbehov. Hon tycker däremot att det kan var okej om det är akut och vård inte kan tillgodoses på Gotland.
Claes Svärd tror att det kan vara en lösning för vissa gotlänningar att söka för tandvård i huvudstaden, men tror inte att det är någon långsiktig lösning på Gotlands tandläkarproblem.
­ Ungdomarna som ska ta över inom tandvården söker sig utomlands. Inom hela Sverige har vi förlorat ungefär tusen tandläkare de senaste åren. Av dessa är det en sju eller åtta tandläkare som vi gått miste om på Gotland. Gotland är glesbygd och det lockar inte unga, säger han.
För att locka tandläkare till Gotland tror Claes Svärd att lönerna måste höjas, det måste finnas möjlighet till vidareutbildning och arbetsmiljön måste förbättras.
­ Ungdomarna ställer nya krav på arbetsmarknaden. Det måste man anpassa sig till. Lönemässigt är det dåligt på Gotland. Dessutom är det hög skatt på ön.
Åsa Olofsson hoppas att tandläkarbehovet till viss del kommer lösas genom att tyska tandläkare rekryteras. Den lösningen tror inte Claes Svärd på.
­ Det kan finnas tyskar som visar intresse för jobb på Gotland. Men sen kan det tillkomma krav om att de vill bo vackert och det kanske vi inte kan erbjuda. Då kan intresset svalna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om