Gotlänningar håller hårt i sina skrotbilar

Målet var att samla in 1 000 av de 5 000 skrotbilar som står avställda på ön. Resultatet blev 100. De övriga riskerar att fortsätta läcka miljöfarliga ämnen.

Rebecka Nilsson på Skrotfrag i Visby, en av två bilskrotar på ön som ingick i Bil Swedens kampanj, tar emot ungefär 1 000 bilar om året. De töms på miljöfarliga ämnen och körs till fastlandet.

Rebecka Nilsson på Skrotfrag i Visby, en av två bilskrotar på ön som ingick i Bil Swedens kampanj, tar emot ungefär 1 000 bilar om året. De töms på miljöfarliga ämnen och körs till fastlandet.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2020-11-09 11:11

Var femte bil i Sverige är en avställd bil som inte används. På Gotland är antalet ännu högre.

– Gotland är inte sämst, men topp fem. Det är en otrolig trend i hela landet – att 20 procent i vägregistret är en avställd bil är helt otroligt, säger Anna Henstedt, miljöansvarig på Bil Sweden.

Gotlänningarna tycks älska sina gamla bilar, och har dem gärna stående kvar även om de inte längre fungerar. 24 procent, var fjärde bil på ön, är en avställd bil.

Förra året drog Bil Sweden igång en kampanj på ön. I samarbete med två bilskrotar erbjöds gratis hämtning och bärgning. Men få nappade. Målet var att samla in 1 000 av de 5 000 skrotbilar som står dumpade. När kampanjen var över hade bara 100 bilar samlats in.

– Folk vill gärna ha kvar sina gamla bilar. Man har en kärlek till bilar, är lite av samlare och kanske överskattar man värdet, säger Anna Henstedt och berättar att hon tror att det på Gotland är vanligt att man har äldre fordon stående, för att plocka reservdelar ifrån.

Skrotbilar som står utomhus år efter år riskerar att läcka olja, bensin och andra miljöfarliga ämnen till mark och grundvatten.

– Ansvaret är noll kring de här avställda bilarna, säger Anna Henstedt och berättar att det bara kostar 50 kronor om året i registeravgift, vilket hon menar är alldeles för billigt.

– Många har gott om plats och tycker att det är jättebra att ha reservdelsbilar. Förfulning är ett problem, läckage ett annat, säger hon och hänvisar till miljöbalken där ägaren har det juridiska ansvaret för en bil som dumpats.

Bil Sweden jobbar för att gamla bilar ska tas om hand, för att återanvändas och bli nya. 

– Vi vill sätta snurr på hjulen, materialet ska tillbaka och inte stå overksamt, säger Anna Henstedt.

Att lagen följs när det gäller miljön har Region Gotland tillsynsansvaret för. 

– Jag önskar att man är hårdare och tydligare med bilägarens ansvar. Vi har idag alldeles för slappa regler för avställning vilket leder till ett vägtrafikregister som troligen inte återspeglar verkligheten, säger Anna Henstedt och berättar att ett problem på Gotland har varit att hitta dumpade bilars ägare.

För att bärgning ska kunna ske på en släktings eller markägares begäran, måste regionen först ha försökt hitta ägaren.

– Först då kan den skrotas. Jag uppmanar folk att göra en insats för miljön och lämna in sina bilar för skrotning, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!