Omvärlden följer spänt den ökade militära mobiliseringen från Ryssland runt Ukrainas gränser. Konflikten har påverkat Gotland, som fått ökad militär närvaro de senaste veckorna.
UD uppskattar att det finns mellan 200 och 300 svenskar i Ukraina, varav några med gotländsk bakgrund.
– Jag ser på tv vad som händer, på svensk och på ukrainsk tv. Folk här är mycket oroliga för att ryssarna ska invadera, naturligtvis, säger Sven Bjerlestam på telefon.
Han bor 60 mil söder om huvudstaden Kiev, och är före detta rektor på Lövsta lantbruksgymnasium. För 20 år sedan kom han till Ukraina, som vän till den gotländska familjen Sturén som då drev livsmedelsproduktion i fabriken Chumak. Där tillverkas ketchup och konserver på grönsaker. Företaget köptes för ett par år sedan upp och ses idag som en av landets mer lyckade satsningar i västerländska investerare.
Det spända läget mellan Ryssland och omvärlden som har eskalerat märks inte där Sven Bjerlestam bor, säger han. Tidigare under konflikten och under annekteringen av Krim har det dock varit mer påtagligt.
– Då har jag sett militär närvaro med soldater i vägkorsningar, och vid bron som går över floden Dnjepr, säger Sven Bjerlestam.
Hur konflikten slutar, om det blir en rysk invasion eller inte, har han inget svar på – men utvecklingen påverkar helt klart hans egna ställningstaganden för sin egen säkerhet:
– Jag vågar inte yttra mig om det, men jag följer information om läget från svenska ambassaden. Det går att åka till Sverige, och jag följer ambassadens råd.
Svenska ambassaden och dess personal i Kiev är för tillfället överbelastad med bland annat frågor från svenskar om säkerhetsläget och utvecklingen just nu. UD:s presstjänst kommenterar inte frågor som rör utlandsmyndigheternas och de anställdas säkerhet, eller beredskapsåtgärder.
– Eftersom detta skulle kunna försvåra vårt kontinuerliga arbete med säkerhetsfrågor, skriver Sara Järvi, presskommunikatör på utrikesdepartementet.
UD konstaterar dock att osäkerheten över utvecklingen är stor och att säkerhetsläget snabbt kan förändras. Svenskar i Ukraina bör därför ha beredskap att med kort varsel kunna ändra sina planer. Man uppmanas att se över sina utresemöjligheter samt kontrollera sina resehandlingar och försäkringsvillkor.
– Utrikesdepartementet uppmanar svenskar på plats att iaktta stor försiktighet och att följa händelseutvecklingen via lokal och internationell media, att löpande ta del av ambassadens reseinformation via appen UD Resklar eller Sweden Abroad, samt att anmäla sig på ambassadens lista över svenskar i landet.
I onsdags bjöd de gotländska riksdagsledamöterna Lars Thomsson (C) och Hanna Westerén (S), i egenskap av ordförande respektive vice ordförande i riksdagens svensk-ukrainska parlamentarikernätverk, in alla riksdagens ledamöter till en briefing av Ukrainas ambassadör i Sverige Andrii Plakhotniuk.
Ambassadören menade då att Ryssland just nu inte gör något för att lugna ner konflikten, snarare tvärtom med strategiska förflyttningar, rejäla truppförstärkningar och omfattande cyberangrepp.
– Det var ett mycket intressant samtal med ambassadören, men förfärande att få bilden bekräftad av hur omfattande angreppen på Ukraina är, inte minst cyberangreppen. Det är ett oerhört spänt läge, och viktigt att som ambassadören betonade visa en enad front i de olika forumen för dialog, säger Lars Thomsson.