Gotlänningar missnöjda med primärvården

Gotlänningarna är klart nöjdare än andra med sjukhusvården på ön. Men medan lasarettet får höga betyg, har bara drygt hälften förtroende för primärvården. Särskilt stort är missnöjet med tillgängligheten på vårdcentralerna.

Särskilt nöjda är gotlänningarna med akuten.

Särskilt nöjda är gotlänningarna med akuten.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2019-09-05 06:02

Drygt åtta av tio gotlänningar anser sig ha tillgång till den hälso- och sjukvård de behöver, visar SKL:s Hälso- och sjukvårdsrapporten 2019, som publicerades i juni.

Det är något högre andel än i riket och på Gotland är också förtroendet för sjukvården i sin helhet högre än på många andra håll i landet.

Men det finns stora skillnader mellan betygen för lasarettet och vårdcentralerna.

77 procent av gotlänningarna säger sig ha förtroende för sjukhus, vilket är tio procentenheter över rikssnittet och särskilt nöjda är vi med akuten. Nio av tio som har besökt akuten eller lasarettets öppenmottagningar, eller varit inlagda, har fått ett positivt helhetsintryck. Och att akuten är populär hos gotlänningarna är ingen nyhet.

– Det är så litet på Gotland och många åker till akuten direkt, resonerar Marie Loob, nytillträdd som hälso- och sjukvårdsdirektör.

Vårdcentralerna ger gotlänningarna inte lika mycket för. Bara drygt hälften, 56 procent, uppger att de har förtroende för öns vårdcentraler, vilket är den näst lägsta andelen i landet. Särskilt stort är missnöjet kring primärvårdens tillgänglighet.

– Det finns lite att jobba på, säger Marie Loob.

Efter bara några veckor på nya jobbet är hon i försiktig med att uttala sig om resultatet från Hälso- och sjukvårdsrapporten.

Bland dem som besökt en primärvårdsmottagning har 78,4 procent en positiv upplevelse av tillgängligheten, bara invånarna i Västmanland ger sämre betyg och när det gäller tillgängligheten per telefon är gotlänningarna minst nöjda i landet.

Däremot är gotlänningarnas förtroende för sjukvårdsrådgivningen per telefon via 1177, det näst högsta i landet. Under sommaren har vården drivit en hård kampanj för att förmå folk att gå via 1177, för att personalen där ska slussa dem till rätt instans.

– Det finns absolut en ambition att hitta en bättre sortering, säger Marie Loob.

Bland de patienter som väl besökt en primärvårdsmottagning har 76,8 procent som gått ett positivt helhetsintryck, vilket placerar Gotland på plats fyra från botten bland regionerna.

– Det som har varit bekymret med primärvården är framför allt det här med kontinuiteten, att man inte får träffa samma läkare eller inte får tider på grund av läkarbrist, säger Marie Loob.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om