Gotlänningar okynnesringer mest

Antalet nödlarm till 112 ökar dramatiskt under nyårsnatten. Värst är det på Gotland. Härifrån kom över sex gånger så många larm till SOS förra nyårsafton jämfört med en vanlig fredagskväll.

Foto:

Gotland2011-12-31 09:15

De flesta av samtalen till SOS Alarm på nyårsnatten är onödiga.
– Förra nyårsnatten hade Gotland den procentuellt sett största ökningen av samtal efter midnatt jämfört med en normal fredagsnatt, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm som förklarar jämförelsen med att nyårsafton i fjol var en fredag.
En vanlig fredagsnatt tar SOS Alarm emot omkring 1400 samtal från hela landet. Under förra nyårsnatten ringde det 5329 samtal. Alla är inte nödsamtal.

Till  SOS Alarm ringer man när man behöver omedelbar hjälp.
– Tveka aldrig om du är i nöd, säger Anders Klarström.
Han vill mana folk till eftertanke.
– Vi måste svara på alla samtal och det går dyrbara sekunder som kunde användas till andra, om man ringer i onödan, säger han.
Många behöver samhällets hjälp särskilt under nyåret. Då dricks det mycket alkohol och många raketer skjuts. Kombinationen är farlig.
– Folk ramlar, somnar i snödrivor och skjuter av sig fingrar, ger Anders Klarström som exempel.

Det är i sådana situationer SOS behövs.
Han berättar om samtal som inte borde ha ringts till Sveriges viktigaste och mest välkända telefonnummer.
– Det finns människor som ringer och tycker att de ska få en ambulans skickad för att man har betalat skatt.

Har man bekymmer men inte är i nöd finns det andra nummer att använda.
• 1177 går till sjukvårdsrådgivningen.
• 11414 går till polisen.
• 020-22 00 60 går till nationella hjälplinjen.
På SOS Alarm försöker man nå ut med information om respekten för nödsituationer.
– Okunskapen är ganska stor. Det är långt ifrån alla som ringer av rent jävelskap och det är inte barn som är i majoritet av de som ringer utan att vara i nöd, säger han.

Exempel på missbruk av nödnumret:
*En man ringer 112 och berättar att han blivit utslängd från krogen av vakterna. Nu vill han ha hjälp av polisen att komma in igen.
En man lyckas inte få tag i någon taxi och ringer 112 och frågar om det är någon ambulans som är på väg åt hans håll som han kan få åka med hem.
*En yngre man ringer 112 och vill att polisen ska komma till en hamburgerrestaurang i city, då de har börjat ta 3 kr betalt för vattnet. 
*En kvinna ringer 112 och berättar att hon inte fick något kvitto när hon tog ut pengar i en bankomat. Operatören frågar om det är någon där som behöver polis, ambulans eller brandkår. Nej, säger kvinnan, hon vill bara ha ut sitt kvitto.
Källa: SOS Alarms operatörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om