Mörka områden gör gotlänningar otrygga

Mörka områden med dålig belysning är något nästan varannan gotlänning upplever som ett problem, visar polisens trygghetsundersökning 2023. "Mörka områden är en källa för upplevd otrygghet".

En studie av BRÅ (Brottsförebyggande rådet) visar att bra belysta områden har en brottsförebyggande effekt.

En studie av BRÅ (Brottsförebyggande rådet) visar att bra belysta områden har en brottsförebyggande effekt.

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2023-11-28 11:55

Sedan 2020 har polisen i samverkan med kommuner i Stockholm län och på Gotland genomfört en trygghetsmätning. I år valde Gotland att inte ingå i mätningen och har därför endast fått en mer begränsad mätning. 499 gotlänningar har svarat på undersökningen.

Något som dock framkommer i mätningen är att nästan varannan tillfrågad (45 procent) upplever problem när det kommer till mörka områden och dålig gatubelysning i sitt bostadsområde.

Även antalet som svarat att de känner sig "mycket trygg" utomhus under kvällstid har minskat i jämförelse med tidigare trygghetsundersökningar. 2021 då den senaste mätningen gjordes svarade 47 procent att de kände sig mycket trygga, medan det 2023 endast var 33 procent, alltså var tredje gotlänning.

undefined
Kommunpolis Conny Johansson menar att mörka områden bidrar till en upplevd otrygghet.

– Trygghet är subjektivt så det kan vara svårt att mäta. Men erfarenheten är att belysning är en stor fråga för väldigt många. Har man mörka områden så är det en källa för upplevd otrygghet, säger Conny Johansson, kommunpolis på Gotland.

En studie gjord av BRÅ (Brottsförebyggande rådet) publicerad i februari 2023, visar också att bättre belysta områden har en brottsförebyggande effekt. 

– En stor del i den preventionsarbetet som vi gör är det situationella arbetet. Här kommer exempelvis belysning in, hur man gestaltar ett bostadsområde eller en offentlig plats så att vi inte bygger in otrygghet, säger Conny Johansson.

Flera gotlänningar på stan stämmer in med trygghetsundersökningens resultat.

– På kvällen när man går, speciellt när man är ensam, då är det inte bra. Det är inte trevligt när det är mörkt. Man vill ju ha det upplyst, säger Ann-Louise Lundmark från Slite.

undefined
Ann-Louise Lundmark ogillar att vistas utomhus under kvällstid. "Det är inte trevligt när det är mörkt", säger hon.

Tillie Lindvall bor i Visby och säger att hon också känner sig mest otrygg på kvällstid.

– Man vet aldrig vad som kan hända. Är det mörkt kan man inte se lika lätt om det kommer någon och då blir det läskigare.

undefined
Tillie Lindvall undviker helst mörka områden utomhus. "Man vet aldrig vad som kan hända", säger hon.

Men det är inte alla som känner sig otrygga när kvällsmörkret kommer.

– Jag litar på min omgivning. Jag har goda grannar och jag känner att vi har en samverkan på landet. Vi har inte så mycket bus och är det bus så hjälps vi åt, säger Agneta Karlsson Norström från Guldrupe. 

undefined
Agneta Karlsson Norström känner sig trygg ute på landet i Guldrupe.

Hon får medhåll från Slitebon Cecilia Weström som väldigt sällan känner sig otrygg.

undefined
Cecilia Weström och Angelica Fredsvinge bor i Slite och upplever inte att det är otryggt.

– Det finns så många trygghetsvärdar i dag. Du har vakter och nattvandrare. Det finns flera olika och det är alltid någon ute som kan hjälpa till om det skulle behövas, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!