Gotlänningarna preppar – högt tryck på krisvaror

Rysslands invasion i Ukraina har fått fart på försäljningen av vissa varor. Vattenreningstabletter, spritkök, extra medicin och jodtabletter inhandlas för fullt.

Hos Jula i Visby har Åsa Nilsson och Tobias Ockander slut på vattendunkar och hyllorna gapar tomma. Även tabletter för vattenrening och spritkök har sålt extra mycket.

Hos Jula i Visby har Åsa Nilsson och Tobias Ockander slut på vattendunkar och hyllorna gapar tomma. Även tabletter för vattenrening och spritkök har sålt extra mycket.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-03-01 06:10

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap uppmanar till att ha en hemberedskap om krisen eller kriget kommer. I hemberedskapen bör exempelvis mat, vatten, värmeljus, batteridriven radio, husapotek och extra mediciner ingå. Att allmänheten har börjat tänka på de två sistnämnda märks på apoteken.

– Det finns en oro och man är mån om att inte stå utan sina mediciner. Vi har även beställt hem lite extra smärtstillande och annat, då vi tänkt att det kan bli en större efterfrågan på att fylla på husapoteket, säger Christina Norrby, chef för apoteksgruppen Visborg.

undefined
Christina Norrby, på Apoteksgruppen Visborg, säger att jodtabletter är slut i butik och hos leverantör.

Hos nätapoteket Apotea har tabletter som innehåller ämnet jod, som skyddar mot radioaktiva ämnen, helt sålt slut och är även slut hos leverantör.

– Försäljningen av jodprodukter gick från noll till hundra och ökade med 38 000 procent efter invasionen, säger Pär Svärdson, vd på Apotea, till Sydsvenskan.

Apoteksgruppen har ungefär samma erfarenhet. Utsläpp av radioaktivt jod sker vid kärnkraftsolyckor. Med jodtabletter kan man då blockera det radioaktiva jodet, och på så vis minska risken för sköldkörtelcancer.

Enligt Christina Norrby finns det ingen anledning att ta tabletterna i förebyggande syfte.

– Det är ingenting man tar på egen hand utan skulle det behövas kommer Strålskyddsmyndigheten gå ut med den informationen. Det är inte meningen att man ska ta det i förebyggande syfte.

I förra veckan märktes en kraftigt ökad försäljning av krisrelaterade varor hos bland annat Biltema och Jula i Visby.

– Folk köper vattenreningstabletter, olika storlekar på vattendunkar, och spritkök, säger Åsa Nilsson på Jula och visar hyllor som gapar tomma.

Tabletterna för vattenrening har tagit helt slut.

– De är till och med slut på centrallagret i Skara, men det kommer in nya den 5 mars, säger hon.
 

undefined
Markus Wahlgren, på Stora Coop i Visby, berättar att de inte märker av någon bunkring av livsmedel.

Livsmedelsförsäljningen har däremot inte påverkats än så länge, berättar Markus Wahlgren, stormarknadschef på Stora Coop i Visby.

– Vi ser inte försäljningen sticka iväg som den gjorde under pandemin. Det finns gott om toalettpapper och konserver, och annat i hyllorna, säger han, och uppmanar till lugn.

Även om kriget i Ukraina inte märks på sättet kunder handlar, så märks det på sättet de är, säger Markus Wahlgren.

– Den sociala aspekten är stark i en livsmedelsbutik. Det är mycket prat i kön och många ensamstående kommer in och pratar av sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!