Magnetkamera kan förbättra analys av prostatacancer

En ny metod för att upptäcka prostatacancer tidigt, testas nu på Gotland. Med hjälp av magnetkamera kan man ställa en säkrare diagnos om blodprovet ger indikation på högt PSA-värde. Alla 50- och 51-åriga män får erbjudande att delta.

Magnus Törnblom är överläkare och urolog vid Visby lasarett.

Magnus Törnblom är överläkare och urolog vid Visby lasarett.

Foto: Åsa Sveds

Gotland2023-03-28 06:36

Det här är ett pilotprojekt som Stockholm och Gotland genomför tillsammans med ytterligare några regioner. Syftet är att undersöka om man tidigare och säkrare kan avgöra om en patient har en aggressiv form av prostatacancer. Vinsten med att erbjuda alla i en åldersgrupp är att man når ut bredare i befolkningen.

Under många år har diskussionerna gått om alla män ska erbjudas PSA-prov på liknande sätt som till exempel mammografi. Argumentet mot PSA-screening, som innebär att man undersöker ett större antal personer för att hitta förstadier till en sjukdom, är att det kan väcka oro i onödan. 

PSA-värdet mäts med hjälp av ett blodprov. I prostatan finns ämnet PSA, prostataspecifikt antigen, som utsöndras i blodet i viss grad. Är det högre än 3 kan det vara ett tecken på prostatacancer, men svaret är inte entydigt. 

– En viss mängd PSA tränger alltid ut i blodet. Det blir högre vid en infektion och en cancertumör gör att det ökar flerfaldigt, förklarar Magnus Törnblom, överläkare och urolog vid Visby lasarett. 

När värdet av PSA är förhöjt har man hittills bara haft alternativet att ta ett vävnadsprov för att analysera tumören. Det är inte helt okomplicerat, plågsamt för patienten och inte helt tillförlitligt. 

– Med hjälp av magnetkameraundersökningen hoppas vi kunna sålla bort många som har förhöjt PSA på grund av att de enbart har en godartad prostataförstoring. Det gör att färre män diagnosticeras med de små långsamväxande oftast ofarliga cancerförändringarna som är vanliga i prostatakörteln efter 50-årsåldern.

– Att dessa små beskedliga tumörer ofta hittats och behandlats i onödan är främsta orsaken till att screening med enbart PSA-prov inte har fungerat. Många gånger har män fått genomgå en operation eller strålning som kan ge svåra biverkningar, trots att det inte var en livsfarlig tumör, säger Magnus Törnblom.

Alla män på Gotland som fyller 50 och 51 år under 2023 får nu erbjudande om att testa sig för prostatacancer. Det syftar till att nå ut mera jämlikt. Det första steget är att männen får en utförlig information i text och film om prostatacancer och vilka för- och nackdelar det kan finnas att testa sig, hemskickat med posten. 

– Ett besked om att man har ett högt PSA-värde kan vara mycket oroande och var och en måste välja väg. Det är viktigt att överväga vad det innebär att få ett besked om förhöjda värden.

– Risken att ha en allvarlig prostatacancersjukdom är låg i 50-årsåldern och bara 5 procent av männen förväntas ha ett värde över 3. Men även värden under 3 säger en del om den framtida risken för sjukdomen vilket gör att ett tidigt PSA fungerar som underlag för fortsatt, individanpassad uppföljning, säger Magnus Törnblom. 

PSA-prover har tagits under många år, men tidigare har inte en hel åldersgrupp blivit erbjuden.

– Vi tar PSA prov på de män som söker för någon form av besvär. Det ska vi fortsätta vi med parallellt med pilotprojektet.

Pilotprojektet ska ge svar på om det är en framkomlig väg att bekämpa och behandla prostatacancer. 

– De kunskaper vi har idag är inte tillräckligt för att rekommendera en allmän screening som för till exempel bröstcancer men vi hoppas att den här studien ska ge oss ett bättre kunskapsunderlag. Utvärderingen kommer därför att vara mycket viktig, säger Magnus Törnblom.

Fakta om prostatacancer

Prostatan är en körtel som är en del av det manliga könsorganet.

Prostatacancer är den vanligaste cancerformen, växer långsamt och kan sprida sig till andra organ.

PSA är förkortningen på Prostataspecifikt antigen som bara bildas i prostatan.

2243 män avled i prostatacancer 2020, vilket är 53 dödsfall per 100 000 män.

20 procent av alla män över 80 år får prostatacancer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!