Gotlänningar vill ha mer inflytande
Drygt sexhundra gotlänningar har nu sagt sitt om hur de upplever det att leva och bo på Gotland.För politiker och tjänstemän återstår nu dilemmat att analysera varför kommunen får höga betyg av brukarna men lägre när man frågar en bred allmänhet.Bilden av verkligheten verkar inte överensstämma med den allmänna.
Docent Claes-M. Cassel, metodstatistiker och analysansvarig vid SCB, berättade att de genomfört samma undersökning i cirka 40 svenska kommuner, därmed finns ett material att jämför det gotländska med.
Undersökningen är indelad i tre delar, en gäller livskvalitet, en gäller den kommunala verksamheten, och den tredje hur man uppfattar exempelvis inflytande och förtroende.
I den första delen skattar gotlänningarna miljön, fritiden och det kommersiella utbudet högst, medan arbetsmöjligheter och kommunikationer får lägst "betyg". Jämför man med de andra kommunerna anser gotlänningarna att möjligheten till arbete är lägre än invånare i de andra kommunerna, medan utbildningsmöjligheter, trygghet, fritid får bättre värden än i andra kommuner.
Björn är förbryllad
Delen som gäller en bedömning av den kommunala verksamheten får förskolan, idrott, kultur, renhållning och räddningstjänst klart godkänt, medan det finns anledning att fundera över de låga värdena som ges äldreomsorgen och stöd till utsatta personer.
Gotland ligger ganska långt under de andra kommunerna i dessa frågor. Något som förbryllar kommunalrådet Björn Jansson (s) som också är ordförande i social- och omsorgsnämnden.
- Gotland placerar fler än genomsnittet i riket som har behov av olika hjälpinsatser. Jag tolkar resultatet som att debatten om de hemlösa och oron över Sudergårdens framtid har påverkat en del. Vi får genomgående höga betyg i de brukarundersökningar vi gör, alltså där de som direkt berörs av verksamheten ger sin syn på hur det fungerar. Vi verkställer 97 procent av alla beslut om hemtjänst vilket är en hög siffra om man jämför med andra kommuner. Jag tvivlar inte alls på att det är så här som gotlänningarna uppfattar det, men för mig betyder det också att vi som politiker och tjänstemän behöver bli bättre på att berätta om vår verksamhet.
Dåligt förtroende
Såväl Björn Jansson och Sonia Landin (s) som Eva Nypelius (c) understryker vikten av att ta resultatet i undersökningen på allvar, oavsett om de har en annan bild av verksamheten. Kommunalrådet Brittis Benzler (v) tror också att svaren färgas av den aktuella debatten i stort. Framför allt när det gäller det dåliga betyget för inflytande och förtroende för kommunalpolitiken.
- Det går inte att förbise att de stora politiska partierna har fattat stora och genomgripande beslut emot en stor folkopinion, till exempel flytten av biblioteket och bygget av kongresshallen. Jag tror att det är faktorer som kan ha påverkar medborgarnas syn på möjlighet till inflytande.
Dessa frågor är också de som får sämst betyg i hela undersökningen och här ligger Gotland en bra bit under de andra undersökta kommunerna på samtliga frågor: tillgänglighet, information/öppenhet, inflytande, förtroende.
Bra med förväntningar
Socialdirektör Annica Winberg och regiondirektör Bo Dahllöf, som båda har lång erfarenhet av kommunala tjänster i andra delar av landet, anser att den kommunala servicen i stort sett har en högre kvalitet på Gotland jämfört med andra kommuner.
- Men det är bra att gotlänningarna har höga förväntningar på oss, så ska det vara, påpekar Annica Winberg.
- Att tilltron bland allmänheten är så låg är snarare ett pedagogiskt problem, än ett ett ekonomiskt. I mina ögon är det ingen fara att bli gammal på Gotland, ska man bli gammal nånstans så är det här, tillägger hon.
- Jag tycker att det är allvarligt att allmänheten upplever förtroendet så lågt och nu måste vi sätta oss ner och fundera över det här, konstaterar Sonia Landin.
18 år och uppåt
Enkäten har skickats ut till ettusen gotlänningar, varav 619 svarade, 286 män och 333 kvinnor. De tillfrågade är i åldern 18 och uppåt de flesta som svarat är mellan 55 och 64 år. 254 av de 619 bor i Visby, 274 bor utanför någon tätort.
Hela undersökningen finns att läsa på Gotlands kommuns hemsida.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!