Gotlänningarna älskar sina grönområden

Vad gör gotlänningarna i sina grönområden? Det har Alma Jolby kartlagt under sommaren.

Alma Jolby har i sommar arbetat som observatör, med uppgift att undersöka hur grönområdena används i Visby, Fårösund, Roma och Lärbro.

Alma Jolby har i sommar arbetat som observatör, med uppgift att undersöka hur grönområdena används i Visby, Fårösund, Roma och Lärbro.

Foto: Per Leino

Gotland2020-08-25 16:03

Region Gotland håller på att ta fram en ny strategi för grönområden, och behöver information från en mängd olika håll. Förra året samlades synpunkter in från tjänstemän i regionen och andra myndigheter som arbetar med frågor som rör grönområden. Även föreningslivet deltog.

Men hur använder vi grönområdena?

För att få svar på den frågan projektanställdes Alma Jolby, som pluggar samhällsvetenskap med kulturgeografi i Göteborg. Ett uppdrag som passade henne perfekt. Under maj och juni besökte hon grönområden i Visby, Fårösund, Lärbro och Roma. Sammanlagt cirka 120 platser i de fyra tätorterna. Utrustad med protokoll noterade hon vad grönytorna hade att erbjuda i form av lek, tillgång till vatten, träning och annat. Och hur de användes.

– Jag bokförde även hur många besökare det fanns, tillägger hon.

I Visby hade Almedalen och Tallunden flest besökare, men Alma Jolbys sammanställning visar att de flesta grönområdena är välbesökta och används på flera olika sätt.

– När skolorna var igång i maj var det många elever som använde gräsytorna för idrott, och när det är fint väder är det ofta fullt på lekplatserna, säger hon och tillägger:

– Det var roligt att se att platserna kommer till användning. Jag tror att grönytorna har stor betydelse.

Att iaktta besökare i grönområden är en pusselbit. En annan är gotlänningarnas egna synpunkter. 

– Områdenas biologi är noga undersökt, men vi behöver veta mer om de sociala värdena, säger Jenny Sandberg som är samhällsplanerare vid Region Gotland.

Sedan i slutet av juni kan man på regionens webb markera sina favoritplatser i Visby, Burgsvik, Hemse, Katthammarsvik, Klintehamn, Lärbro, Roma och Slite. Hittills har drygt 230 synpunkter lämnats.

– Det är jätteviktigt för oss att vi får in många synpunkter. Sociotopkarteringar har vi gjort i flera tätorter tidigare, men för Visby, Roma, Lärbro och Fårösund är det första gången. Där är det extra viktigt att folk prickar in sina favoritplatser, påpekar Jenny Sandberg.

De interaktiva kartorna finns kvar på regionens web till den 28 augusti. Jenny Sandberg vill gärna ha in fler synpunkter. 230 svar kan jämföras med den klickbara kartan över Visby hamn, som fick över 380 svar i en liknande undersökning förra året.

– Vi ska ägna de sista veckorna åt att få in fler synpunkter från barn, bland annat genom att uppmana klasser att delta, säger Jenny Sandberg.

SCB kom i sin senaste undersökning om grönområden fram till att nästan alla som bor i en tätort på Gotland har mindre än 200 meter till närmaste grönområde. Den webbdialog som pågår visar att områdena värderas högt. Klinteborna påpekar hur viktigt Klinteberget är, i Visby värnar man Krookska dungen och skogen i Gråboområdet, och i Roma promenaderna i kungsgårdens alléer. Flera av önskemålen gäller förbättringar av motionsutrustning. I Hemse och Klintehamn efterfrågas utegym.

Kartläggningen av hur grönytorna används ingår i ett större arbete. Gotland behöver en ny översiktsplan som pekar ut den framtida användningen av mark och vatten. Nu pågår arbetet med "Gotland 2040" som ska ersätta "Bygg Gotland" som regionfullmäktige fastställde 2010. 

– Ett förslag ska finnas klart för samråd under nästa år, och ett beslut om översiktsplanen kan fattas av regionfullmäktige 2023, säger Jenny Sandberg och berättar att en klickbar karta över hela Gotland kommer att finnas på regionens webb i slutet av augusti.

Några förslag/synpunkter

Visby - bygg en vacker bastu vid Kallis. Tallunden behöver en toalett. En skatepark på A 7-området. Mer grönt i Östercentrum.

Slite - Parken är underbar. Fixa torget som är tråkigt.

Roma - Fräscha upp sockerbrukets område och gör det tillgängligt för alla.

Lärbro - Anlägg ett motionsspår vid Forsavallen.

Klintehamn - Warfsholm är en viktig mötesplats.

Katthammarsvik - Ordna en havsbastu lik den i Burgsvik.

Hemse - Rusta upp tennisbanorna och bygg en padelbana. Ordna banvallen till Alva för cykling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!