Gotlänningarna förbereder sig för Brexit

Dagen för Brexit närmar sig. Men för gotlänningar bosatta där och företag som exporterar dit verkar det inte bli några större förändringar. Ännu.

Anette Kahl på gotländska företaget Imsevimse är det ännu oklart vad Brexit kommer att innebära för företagets försäljning i Storbritannien.

Anette Kahl på gotländska företaget Imsevimse är det ännu oklart vad Brexit kommer att innebära för företagets försäljning i Storbritannien.

Foto: Emil Karlsson

Gotland2020-01-30 10:00

På fredag lämnar ett delat Storbritannien EU.

– Ännu är det mycket protester. Vi bor väldigt nära Dovers vita klippor och där ligger en banderoll, en EU-flagga där det står "We still love you EU", berättar Ann Cardinal, gotländska som bor i Folkestone.

Hon är gift med en engelsman och flyttade till England 1974, men är fortfarande svensk medborgare.

– Jag har ingen direkt längtan att bli brittisk medborgare. Däremot ansökte jag förra året om "settled status" och det fick jag direkt.

Ann Cardinal besöker Sverige högst en gång om året och räknar med att bli kvar i England.

– Jag har mitt liv här nu, jag har bott här så länge och har min son och mina barnbarn här.

Flera av makens släktingar har flera nationaliteter i familjen och har inför Brexit ansökt om medborgarskap i olika länder.

– De vill sprida sina "options" så mycket som möjligt. Många britter med irländska rötter försöker också skaffa irländskt pass för att slippa lämna EU.

Ann Cardinal önskar att Storbritannien skulle stanna kvar i EU, som hon tycker fört med sig mycket positivt.

– Triviala saker som maten – den har blivit mycket mer intressant mot när vi flyttade hit. Arbetsförhållandena var också mycket dåliga. Det är ett helt annat land än när jag flyttade hit -74. Jag tror inte att utvecklingen hade kommit så långt utan EU.

Hon tycker också att det finns ett symbolvärde.

– På något sätt markerar Brexit en distans till utlänningar som inte är behagligt. Andra som inte varit här så länge som jag, har känt sig ovälkomna. Många doktorer och sjuksköterskor från EU, som verkligen behövs, har lämnat landet, säger Ann Cardinal och nämner äldreomsorgen och jordbruket som exempel på andra branscher som drabbas.

För det gotländska företaget Imsevimse, som säljer bland annat tygblöjor och dambindor i textil, står den brittiska marknaden för ungefär 10 procent. Hur Brexit kommer att påverka affärerna vet de inte.

– Det är extremt oklart, men vi tror att det kommer att rulla på som vanligt under en övergångsperiod. Vi kanske kommer behöva tullpapper, men vi brukar exportera så det är vi vana vid, säger Anette Kahl, ansvarig för återförsäljarna i Storbritannien.

Ett orosmoln är försenade leveranser.

– Det måste göras någon tullkontroll av allt som kommer in och där är vi oroliga att det blir stopp, när alla varor ska in, säger Anette Kahl.

Företaget kommer också behöva göra förändringar i sin webbshop för privatkunder där, vilket innebär extra administration.

Åsa Höjer, tidigare kommunikatör i Visby domkyrkoförsamling, flyttade till London 2013. Hon jobbar som press- och kommunikationsansvarig på svenska ambassaden i London.

– Vi lägger väldigt mycket tid på Brexit på olika sätt. Det har varit väldigt olika sorts frågor på sistone, som hur det kommer att fungera att flytta till Storbritannien i framtiden och vad som gäller kring resor för svenskar som vill resa hit, säger hon.

Under den övergångsperiod som kommer att pågå året ut, gäller i stort sett samma regler som tidigare för svenskar och andra EU-medborgare.

– Den andra delen, som är mer oviss, är hur hela landets ekonomi, handel, tullar och så vidare kommer att påverkas, säger Åsa Höjer.

Vad som händer efter övergångsperioden är också oklart.

– Då den nya migrationslagstiftningen ännu inte är beslutad så går det inte att säga hur man i framtiden kommer att kunna flytta till Storbritannien, säger Åsa Höjer.

Brexit för svenskar

31 januari, lämnar Storbritannien EU. Under en övergångsperiod, 1 februari till 31 december 2020, kommer i stort sett samma regler gälla som innan.

Svenska medborgare kan fortsätta att bo, arbeta, studera och pensionera sig i Storbritannien. Även de som bosätter sig i landet under 2020 omfattas.

Svenskar som bor i Storbritannien, men inte har brittiskt medborgarskap eller "Indefinite leave to remain", behöver ansöka om det nya permanenta uppehållstillståndet, settled status, senast 30 juni 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!