Gotland har länge varit en trygg plats att bo på. Och trots att den nu publicerade rapporten "Svenskarna och trygghet 2019" visar att Gotland tappat förstaplatsen till Jämtlands län är den upplevda tryggheten betydande.
Hela 93 procent av de omkring 200 av Sifo tillfrågade gotlänningarna uppger dessutom god grannsämja och känslan av att grannen skulle hjälpa till vid exempelvis inbrott, vilket är den högsta siffran i landet.
Det är något som en tidigare publicerad rapport från BRÅ, Brottsförebyggande rådet, också givit vid handen. Oron att utsättas för brott är överlag liten.
Som lägst är tryggheten, enligt rapporten, i Skåne län och Örebro län.
Sett till svenskarna som helhet uppger en tredjedel att de inte känner sig helt trygga i sitt närområde, blad kvinnor i åldern 18-29 är siffran än högre, fyra av tio.
Som mest utsatt känner sig svensken under de mörkaste vintermånaderna samt under sommaren då många är bortresta.
På Gotland är trenden precis motsatt. Fler gotlänningar känner sig trygga på vintern än boende i andra län, 19 procent uppger otrygghet jämför med 42 procent i hela riket.
Som störst är otryggheten under sommaren, 62 procent upplever att den minskar under juli månad, den tid på åren ön har allra mest besökare.
Undersökningen är genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av företaget Verisure. Rapporten är baserad på ett slumpvis och representativt urval av 4200 svenskar i åldern 18-74 år som lever i eget hushåll. Av dess är omkring 200 gotlänningar.