I den lilla orten Dorotea i södra Lappland har lokalmedierna under hösten rapporterat flitigt om byns enda hotell, som två gånger varit till salu på exekutiv auktion. Första gången ville ingen köpa det, men andra gången blev det affär. Och det är två gotlänningar som nu blivit ägare till hotellet, vilket bland andra Västerbottens-Kuriren berättat om.
Helén Elmshorn och Birger Klöveros har hittills bott i Visby, men har nu siktet inställt på en flytt till Dorotea för att bli hotellägare på heltid.
– Det är egentligen galet, vi hade inte räknat med att vi skulle få köpa hotellet. Dagen vi fick reda på att det blev vårt blev jag helt chockad och kollegor och kunder sa att jag var likblek. Vi har köpt ett hotell – i Norrland. Men det ska bli skitkul, säger Helén Elmshorn.
Hotellet i Dorotea, byggt på 60-talet med 27 rum, matsal och konferensanläggning, ägdes fram till 2008 av kommunen – men eftersom man inte fick verksamheten att gå runt såldes hotellet då för 1 krona till en privat aktör, rapporterar SVT. Efter ett antal ägarbyten stängdes hotellet till sist utan förvarning i februari 2024 – och ägarna försvann.
– De hade bara låst dörren och gått därifrån, säger Birger Klöveros.
Men hotellet är en liten pärla, menar Helén.
– Det ligger mitt i byn och nere vid sjön, med skidbacke på andra sidan sjön. Det har stor potential.
Efter det har kommunen stängt av el och vatten.
– Så vår första uppgift blir att starta upp allt igen när vi tillträtt fastigheten, säger Birger.
Birger har tillbringat mycket tid i Dorotea hela livet då han har delar av sin släkt där, medan Helén aldrig hade satt sin fot norr om Uppsala.
– Jag fasar nästan mer för sommaren än för vintern då jag hatar mygg. Vintern är betydligt mysigare.
Hon är för många ett känt ansikte från Circle K-macken på Broväg i Visby medan Birger jobbat inom fastighetsförvaltning i 15 år och driver en städfirma på Gotland som ska fortsätta. Båda hade länge funderat på att göra något nytt, och bland annat kikat efter en möjlighet i just Dorotea.
– När jag var yngre avskydde jag Norrland, men med åldern har jag lärt mig att uppskatta lugnet där. Jag älskar att fiska, säger Birger.
Helén har alltid gillat kundmötet och service och har drömt om att ha kafé eller någon annan publik verksamhet som samlar folk.
– Mamma drev lanthandel i Sanda när vi var små och någonstans där såddes nog fröet.
Det där med att rycka upp bopålarna har båda gjort förr. Birger har bott många år i Katrineholm och Helén bodde 11 år i USA innan hon vände hem till Gotland för ett antal år sedan. I mars går flyttlasset från Gotland.
Birger och Helén har varsin son som kommer att hjälpa till med hotellet till en början.
– Det blir lite av ett familjeföretag, säger Helén.
Vid det första auktionsförsöket i somras försökte Kronofogden få in 1,3 miljoner kronor för det utmätta hotellet, men utan något napp. Vid nästa auktion i november var Helén och Birger de enda som bjöd.
– Vi visste att det inte skulle gå att få köpa hotellet för 250 000 kronor, så vi chansade på 350 000, och fick det, säger Birger.
Planen är att så fort som möjligt komma igång med övernattningar i hotellet igen.
– Vi lutar åt att ha någon form av bed and breakfast med lite familjär känsla. Sen vill vi gärna få igång restaurangen så att det blir lite liv, säger Helén.
Lokalsamhället har svarat upp på gotlänningarnas intåg med eld och lågor.
– Vi presenterade oss i Doroteagruppen på Facebook och fick på bara någon timme flera hundra likes och hejarop, folk var helt tokiga, säger Birger.
Hotellet har tidigare lockat en hel del jägare, turister och andra som är på genomresa i Norrland.
– Det finns ett antal stora arbetsgivare i området som också skriker efter boende, säger Birger.
Närmsta hotell ligger 6 respektive 15 mil bort.
– Så hotellet behövs verkligen. Det ska ha byggts av någon tv-kock på 60-talet, och det har verkligen varit "high chaparall" där en gång i tiden. Jag gick ner i omklädningsrummet som hade plats för 40 anställda. Den kalibern får man nog aldrig uppleva igen, men vi vill få igång frukost, lunch och pub igen. Och ha lite evenemang som kan locka inte bara turister utan även lokalbefolkningen, berättar Helén.