Astu Stompers dansar i Ledins nya video

När videon till Tomas Ledins nya låt ”Det blir inte bättre” släpps tar linedansarna i Astu Stompers plats i rampljuset. ”Klart vi är stolta över att ha fått vara med” säger koreografen Lennart Gustavsson.

Astu Stompers

Foto: Lennart Gustavsson

Gotland2024-06-07 05:15

Under i stort sett hela våren har Tomas Ledin hållit till i Sandkvie-studion i Visby för inspelningar till nytt album. En första låt gavs ut i slutet av maj och nu är det dags för ett andra släpp.

Till låten ”Det blir inte bättre” har den inspelade videon ett annorlunda inslag: Ett gotländskt linedance-lag i västar och svarta hattar.

Det är Astu Stompers som på relativt kort varsel ombads hoppa in och dansa till Ledins countrydoftande sommardänga.

Det var Micke Lyander, som driver Sandkvie, som tyckte att linedance vore ett utmärkt inslag i videon. Och så kom det alltså att bli.

Eva Lickander är ordförande i föreningen:

– Först trodde jag att han drev med mig. Vadå? Spela in med Ledin? Han fick förklara några gånger innan jag förstod att det var på riktigt, skrattar hon.

undefined
Eva Lickander är ordförande i Astu Stompers Linedancers, Lennart Gustavsson är instruktör. Nästa år fyller föreningen 25 år.
undefined
Astu Stompers fyller 25 som förening nästa år. Under våren har de medverkat i videon till Tomas Ledins nya låt "Det blir inte bättre". Inspelningen skedde vid Gangvide farm i När.

När det en tid senare var dags för inspelning gick det undan. Lennart Gustavsson fick den ”hemliga” låten sig tillsänd och gjorde koreografin i 32-stegsintervaller på nolltid.

En inspelningsplats skakades fram, det stora växthuset på Gangvide farm i När. Och hur många dansare gick att få ihop på en vardag? Jodå, en del tog fritt från jobbet, 19 stycken blev de till slut.

I tidig maj gjordes inspelningen av filmaren Mats Jankell, fyra timmar med omtag efter omtag för att få skilda vinklar.

– Det var kameror i tak och golv och Tomas var hela tiden med, peppade oss, pushade och klappade händer, berättar Lennart Gustavsson.

Artisten själv hade några fina timmar i När. Drack kaffe, tog en kaka, tycktes nöjd och glad. Men att själv vara med och dansa?

– Nej, där gick gränsen, tyckte han, säger Lennart Gustavsson.

undefined
Färdigfilmat. Tomas Ledin och Lennart Gustavsson framför Astustomparna.

Astu Stompers bildades i juni 2000 och firar alltså 25 nästa år. Linedance har sitt ursprung i USA och namnet kommer av att dansarna står i rader. Det är en dans- och motionsform som passar alla, säger de:

– Motion, samvaro och musik på en gång under våra kurskvällar och andra aktiviteter, säger Eva Lickander.

I helgen, 7-9 juni, håller föreningen passande nog för fjärde året ett dansevent på just Gangvide farm, dit kommer dansare från hela landet och även en välrenommerad koreograf från Norge.

Då kan de alltså tillsammans se den färdigklippta ”Det blir inte bättre”-videon, den som Lennart Gustavsson under inspelningsdagen kallade ”Det blir mycket bättre”, mest för att retas.

undefined
Tre timmars filmning skulle av filmaren Mats Jankell klippas samman till den tre minuter långa Ledin-låten.

Såväl Eva som Lennart säger att de i dansgruppen känner sig stolta över att ha blivit tillfrågade och att medverkandet i Ledin-videon verkligen blev av.

– Tomas Ledin är min favorit, tyvärr hade jag inte möjlighet att vara med under inspelningen, synd, säger Eva.

…men icke desto mindre känner hon glädje och delaktighet i projektet. Det betyder mycket för självkänslan i gruppen.

undefined
Tomas Ledin och Astu Stompers.

Tomas Ledin har under många år spelat in en hel del musik hos Micke Lyander i Sandkvie-studion, vilken han kallar en av Sveriges absolut bästa inte minst för den avslappnade miljön där.

Det nya albumet ”Viker inte ner mig än”, producerat av Anders Glenmark, släpps på midsommarafton och i juli väntar turné med kompbandet ”Vapendragarna” vilken dock inte landar på Gotland.

En annan ledinsk koppling till Gotland är att han skrev låten ”Snabbköpskassörsken” som 1985 blev en hit med Di Sma Undar Jårdi.           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!