"Gotlänningarna tar det med ro"
Det verkar som gotlänningarna tar det med ro. TV är inte det viktigaste för dem.Så säger Digital-tv-kommissionens informatör Anders Bjers om övergången till digital-tv, som Gotland är först med och som händer om 19 dagar.På Sudret har man sedan några veckor tillbaka märkt bildstörningar i tv-sändningarna. Störningarna beror på att Teracom, som är nätoperatör, håller på att trimma in den nya sändarstationen i Havdhem.
- Jag förstår så väl att det kan bli en del strul i Havdhem under intrimmningstiden, säger Rune Fröling. I och med justeringar med frekvenserna blir det också problem när man skall hjälpa folk runt om att få deras tv-anläggningar att fungera när de köpt digital-tv-boxar. Man får också räkna med bildstörningar nu under tiden den nya sändaren trimmas in.
Risk för rusning
GT försökte få kontakt med Teracom i går för att få mer information men lyckades inte.
Men även om det verkar som gotlänningarna tar det med ro så kan det också bli problem om folk som skall ha digital-tv-box väntar med att köpa den. För mot slutet är det risk för rusning.
- Jag kan inte lova att folk som ringer nu och vill ha hjälp med att installera boxar kan få det före den 19 september, säger Rune Fröling. Det är också väldigt olika vad folk behöver hjälp med.
Han berättar att många hör av sig och säger att de har köpt en box och att den inte fungerar när de kopplat in den.
- I bästa fall har de bara kopplat den fel och då är det bara att rätta till det, säget han. Men det är också vanligt att man får bygga om hela anläggningen. Det kan bland annat bero på att antennen är gammal och inte fungerar som den skall. Generellt har Gotland en gammal antennpark.
Det finns idag heller ingen klar siffra på hur många gotländska hushåll som måste köpa digital-tv-box för att man skall kunna se på tv efter den 19 september.
Inte heller vet man hur många hushåll som köpt och inte köpt boxar. Något som de gotländska tv-handlarna verkligen undrar över eftersom det kan bli rusning mot slutet.
- Jag ser med oro på att folk väntar att köpa box, säger Anders Bjers på Digital-tv-kommissionen. Om många väntar till strax före den 19 september kan det bli tufft.
Då blir det helt svart i tv:n. Det är inte fråga om att kvaliteten på sändningarna försämras, utan antingen har man bild på sin tv eller också har man inte det.
Nya stationer
Förutom i Havdhem blir det en ny digital sändarstation i Bunge samt en vid hamnen i Visby. Därmed läggs den analoga sändarstationen på Kyrkberget i Visby ned den 19 september.
De hushåll som berörs av de nya sändarstationerna kan behöva rikta om sina tv-antenner. I den broschyr som Teracom givit ut står att man kan ta kontakt med tv-handlare eller antenninstallatör för att få hjälp liksom att Teracoms kundtjänst ger rådgivning.
Ny kanalsökning
En viktig sak att tänka på inför övergången är också att även om en box är installerad och man fått in digital-tv så måste en kanalsökning göras den 19 september.
Det beror på att Sveriges Television byter frekvenskanal på Gotland då. Alla hushåll med vanlig tv-antenn kommer under övergången att ha sändningsuppehåll mellan 9.45 och 18 den dagen på grund av tekniska justeringar i marknätet. När sändningarna börjar igen klockan 18 måste den nya kanalsökningen göras.
Enligt Teracoms information tar sökningen högst några minuter och man skall följa instruktionerna i bruksanvisningen som följer med digitalboxen. Även här hänvisas till att om man inte klarar av det själv kan man ta kontakt med sin tv-handlare.
Frågor och svar
Här följer några frågor och Digital-tv-kommissionens svar på dess hemsida på Internet .
Behöver alla skaffa digitala mottagare?
De hushåll som idag tittar på SVT1, SVT2 och TV4 via vanlig antenn, behöver skaffa en digital mottagare för att fortsätta att se på tv efter övergången. Viktig att komma ihåg är att många redan har digital-tv, antingen har de via vanlig antenn eller satellit, och behöver inte göra något. Inte heller de som bor i flerfamiljshus och har kabel-tv.
Hur många kanaler får man med digital-tv?
Det finns dels ett utbud som är fritt och idag omfattar SVT1, SVT2, Barnkanalen, Kunskapskanalen, SVT24 och TV4. Dessutom finns det möjlighet att få fler kanaler genom att teckna abonnemang. Totalt rör det sig om cirka 30 kanaler i marknätet idag.
Vad är fri-tv?
Det är de kanaler som sänds okodade, vilket innebär att du kan se dessa utan att du behöver ett programkort med en enkel digital-tv-box. För närvarande är det de uppräknade kanalerna i svaret till föregående fråga.
Vad är betal-tv?
Det är de kanaler som finns tillgängliga via ett programkort. Genom att välja olika abonnemangsformer kan du få tillgång till ett brett basutbud och olika filmkanaler.
Varför skall Sverige gå över till digital-tv?
Det analoga frekvensutrymmet är begränsat. Det gör att utvecklingsmöjligheterna för tv-mediet är små. På en analog kanal får det plats fyra till sex digitala. Det är helt enkelt ett naturligt teknikskifte.
Vad är fördelarna med digital-tv?
Tv-tittarna får möjlighet till fler kanaler, bättre bild och ljud. Dessutom andra tjänster som programguide, information om pågående program och utvecklad text-tv.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!