"Gotlänningarna vet hur trafiken ska skötas bäst"
Kommunikationerna ses som avgörande för ekonomin. Därför vill infrastrukturminister Åsa Torstensson (c) att gotlandstrafiken blir en fråga för öborna. - Det här mötet var avgörande. Ge gotlänningarna redskapen, staten är för stelbent, säger ministern.
Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX
- Då måste vi börja ta tag i de juridiska grubblerier och tekniska detaljer vi ställs inför. Det måste bli en tydlig struktur på det här, men jag har en egen erfarenhet av hur man går till väga. Gotlänningarna har sagt att de vill bli en region och då ska de ges redskapen för att bli det. Jag står för detta.
Är det klart att Gotland tar över?
- Nej. Det är för tidigt att skriva under på det. Eva Nypelius och jag har diskuterat vikten av att färjetrafiken består, men den struktur som finns i dag är för fyrkantig.
Hur blir det med finansieringen?
- Statens del i detta är runt 500 miljoner och staten frånsäger sig inte ansvaret för de pengarna. Däremot kan det bli fråga om regional delfinansiering, en struktur vi testat på andra håll och som gett goda resultat.
Ge ett exempel på det!
- I Motala i Östergötland har man velat bygga en förbifart i 66 år. Kommunfullmäktige beslutade då att ta ut en broavgift. För de pengarna fick man plötsligt ett helt nytt tempo i bygget.
Politiskt värde
Åsa Torstensson understryker även vikten av att färjetrafiken garanteras på lång sikt.
- Kommunikationerna är A och O. De kommer först, sedan den ekonomiska tillväxten. Sätter man det regionala företagandet i centrum så är långsiktigheten, men också flexibiliteten viktig. Där vet gotlänningarna själva hur trafiken sköts bäst.
Centerpartisten Åsa Torstensson ser ett politiskt värde i att låta Gotland ta över färjetrafiken.
- Den här utvecklingen, när man för över ansvar till regional nivå är bra.
"Kom lägligt"
Ministern vill inte medge att GT-kampanjen "Rädda Gotland" påverkat beslutet.
- Jag befinner mig ofta i debatter om oro för förändring. Vi kallade till det här mötet med alla involverade, så ibland kan man undra var olika snöbollar börjar rulla.
Ministerns statssekreterare Leif Zetterberg är mer tydlig.
- Den kom ju rätt lägligt, om man säger så.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!