I årets medborgarundersökning deltog 446 gotlänningar som fick svara på olika frågor om hur de trivs, och hur de ser på regionens olika verksamheter. Några saker fick riktigt bra betyg, som till exempel gymnasieskolan där 90,4 procent av de tillfrågade anser att den är mycket eller ganska bra. Undersökningen görs varje år, men Gotland deltar bara vartannat år. Eftersom bara 446 gotlänningar varit med och svarat på enkäten så bör man också vara lite försiktig med slutsatserna.
På frågan om man skulle kunna rekommendera andra att flytta till Gotland så svarade 75,7 procent positivt. Enkäten visar även att gotlänningarna känner sig trygga och att vi generellt känner att Gotland är en bra plats att leva och bo. Däremot har de tillfrågade en rätt negativ syn på deras möjligheter att påverka bland annat innehåll i politiska beslut, och möjlighet att aktivt kunna deltaga i arbete med utveckling av Gotland genom exempelvis medborgardialoger. Här har 66 procent svarat att deras inflytande är mycket dåligt eller ganska dåligt.
– Det är glädjande att gotlänningarna fortsatt ser Gotland som en bra plats att bo och leva på och vill rekommendera andra att flytta hit. Framöver behöver vi fortsätta arbeta med sätt att bjuda in till att delta i och påverka regionens utveckling, exempelvis genom medborgardialoger, säger Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande.
Men vad som fått än sämre betyg är kollektivtrafiken. Här svarar över 80 procent att möjligheten att åka kollektivt på fritiden är dålig. Över 70 procent anser att möjligheten till kollektivt resande till vardags är dålig. Över 70 procent svarar att utbudet av laddstationer är dåligt.
Även äldreomsorgen får dåliga betyg där närmare 55 procent anser att äldreomsorgen är dålig eller mycket dålig. Socialtjänsten med stöd och hjälp till utsatta får något bättre betyg där 43,8 procent ansåg att den är dålig eller mycket dålig.
– Gotlänningarna ger överlag ett gott betyg till våra verksamheter och bland annat skolan och kulturlivet sticker ut på ett positivt sätt. Det finns förstås utvecklingsområden framåt och det arbetet ger medborgarundersökningen en god grund för. Ett sådant område är kollektivtrafiken och där behöver vi se över vad som kan bli bättre, säger Peter Lindvall, regiondirektör.