Gotlänningarnas fynd på stränderna blir nya produkter

I sommar har mängder av gamla fiskeredskap samlats in på tre återvinningscentraler på Gotland. "Det har verkligen gått över förväntan", säger projektledaren Maria Rindstam.

Fiskereturens Sofia Persson och Maria Rindstam samlade i dagarna in säsongens fångst av inlämnade fiskeredskap.

Fiskereturens Sofia Persson och Maria Rindstam samlade i dagarna in säsongens fångst av inlämnade fiskeredskap.

Foto: Jonas Bäckström Thurgren

Gotland2023-09-14 20:05

Projektet Fiskereturen ämnar råda bot på problemet med fiskeredskap som hamnar på fel ställen i haven och naturen. I tre månader har det därför varit möjligt att lämna fiskeredskap till återvinning i särskilt anvisade containrar på återvinningscentralerna i Hemse, Slite och Visby.

– Vi fick frågan från Fiskereturen och tycker det här är ett jättebra initiativ, så det kändes självklart att vara med på samarbetet, säger Andreas Thomsson, enhetschef för renhållning på teknikförvaltningen.

Kampanjen har varit succéartad. Maria Rindstam är delägare i Båtskroten och en av initiativtagarna till Fiskereturen.

– Det har kommit mycket mer nät än vad vi hade räknat med, likaså andra fiskedon. I andra kommuner har vi, tillsammans med Håll Sverige rent, haft en utmaning i att nå ut till fritidsfiskarna. Men här har det verkligen fått genomslag, säger Maria Rindstam glatt.

På förhand var man osäkra på i vilken utsträckning gotlänningarna skulle nappa, men Fiskereturen har under kampanjens gång fått komma och hämta fulla containrar. 

– Och på Hemse skulle vi behövt komma en gång extra. Men vi är tacksamma för att det gick bra att förvara där på återvinningscentralen tills vi kom nu, säger Maria Rindstam.

Hur mycket har då samlats in?

– Vi har fått in hundratals nät och tusentals fiskedon. Det har verkligen gått över förväntan, och vi kommer tillbaka nästa sommar igen, säger Sofia Persson och Maria Rindstam. 

Alla insamlade grejer återanvänds eller återvinns vid Sotenäs återvinningsstation, som är den enda marina stationen i Sverige. 

– De har en manuell sortering av allt som kommer in, det som kan återbrukas går till att göra nya nät. Det som är plast, bland annat nylonnäten, smälts ner till pellets och blir nya produkter. Det blir till exempel möbler, klockarmband eller gymnastikskor, säger Maria Rindstam.

Andreas Thomsson tycker att samarbetet har fungerat fint. 

– Det har inte inneburit något merjobb för oss, det har enbart varit positivt. När det blir en kampanj så blir folk nog mer medvetna och tänker till, istället för att bara låta sakerna ligga kvar någonstans därhemma så sorterar man ut det och lämnar in det, säger han.

Till nästa år hoppas de ordna med än bättre möjligheter för att ta emot utombordsmotorer. 

– Vi hoppas kunna ta emot gamla tvåtaktsmotorer med förgasare, de är relativt små. Vi vill ju inte att de ska "tanka havet", säger Maria Rindstam.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!