Sex heta utflyktsmål: Vägar värda en omväg

Pandemin har fått många att umgås utomhus och helgutflykter har blivit mångas familjenöjen. De gotländska naturreservaten är magneter som lockar tusentals besökare. GA bjuder på sex heta tips.

Ellen Marie Martinsen vid Kronvalls fiskeläge i Eksta. Hon kan kusten utan och innan och menar att gotlänningar ska passa på att åka på utflykt nu, innan sommarens besökare kommer.

Ellen Marie Martinsen vid Kronvalls fiskeläge i Eksta. Hon kan kusten utan och innan och menar att gotlänningar ska passa på att åka på utflykt nu, innan sommarens besökare kommer.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-02-19 08:10

Intresset för att komma ut i naturen har ökat stadigt under flera år. Pandemin har fått ytterligare fart på att umgås utomhus och hitta på något tillsammans kring en utflyktskorg. På länsstyrelsen webbsida finns information om de gotländska naturreservaten. Antalet besökare har ökat med 100 procent på ett år för information om de populäraste besöksmålen – allra störst ökning har Ekstakusten.

– Hela Ekstakusten har så mycket historik som är otroligt häftig att ta del av. På sommaren är här hur mycket folk som helst och det har nästan gått över styr. För gotlänningarnas del är det vinter, vår och höst som är mer intressant, säger Ellen Marie Martinsen, keramiker och fotograf boende i socknen, vars hjärta klappar extra för den vindpinade klapperstensstranden söder om Djupvik.

Utflyktssugna som följer den slingrande och vackra kustvägen söderut passerar först Tomsarve kvarn, där veden ofta ligger färdigstaplad vid grillplatsen, och vidare söderut genom Vavle för att nå Kronvalls fiskeläge. En hemlighet som många inte känner till är den fiskebod som Eksta hembygdsförening hela året håller öppen för besökare.

– Många vet inte att det går att elda i boden. Vi i styrelsen har varsin månad på vintern att städa och förra gången jag var här var det ett par som stekte pannkakor vid elden, säger Ellen Marie Martinsen och berömmer besökarna, som både städar efter sig och skriver några trevliga rader i gästboken som ligger framme.

Att övernatta är inte tillåtet, boden vid Kronvalls går inte heller att boka och alla besökare är därför lika välkomna – men sittplatser finns gott om på träbänkarna. 

Utanför fönstret har stormarna den senaste tiden skummat havet mjölkvitt. Ellen Marie Martinsen kikar genom kameran ut mot Karlsöarna. 

– Det är en så väldigt stor variation med alla årstider. Regnbågar och åska, och ibland går månen ner i havet på morgnarna och solen på kvällarna. Jag tar ofta en sväng hit ner med bilen och jag har nog fotograferat varje grässtrå – jag är överlycklig varje gång jag hittar ett nytt motiv, säger hon.

 

Öns två nya vandringsleder lockar också mycket folk till naturen. Klintkustleden går från Björkume naturreservat i Lummelunda till Hallshuk i norr.  En riktig pärla att besöka längs Klintkustleden är Sigsarve, stranden med sina dramatiska klintar och vackra gamla bodar, där flera grillplatser finns färdiga att elda i. 

Den som vill gå på upptäcktsfärd och klättra lite kan leta efter hålet i klippan ovanför bodarna, där man kan fotografera havet genom öppningen.

Östkustleden löper från Anga prästänge i norr till Närsholmen, 73 kilometer söderut, och även den har lockat mycket folk med stor ökning i besöksantalet. Trots det ökade intresset för friluftsliv finns en hel del gotlänningar som aldrig besökt den mäktiga Kungens sal, raukporten som ligger gömd i skogen strax ovanför havet vid Mullvalds strandskog längs med Östkustleden.

Den som vill se mer raukar kan också fortsätta vägen förbi Barläst och upptäcka Asunden, halvön förbunden med land via en smal vägbank, norr om Slite. Där finns faktiskt några av öns mäktigaste raukformationer.

Den som bara vill göra en kortare tur nära Visby kan ta bilen till Lummelundsbruk. Mäktiga trädjättar ligger just nu som ett plockepinn efter de senaste stormarna. En spännande miljö att utforska – men håll koll på barnen.

Langhammars och Digerhuvud är väl värda resan till Fårö. Att det dessutom finns en strandbod på krönet strax innan Lauters fiskeläge, där besökare kan värma sig med en brasa, gör utflykten ännu mysigare.
Langhammars och Digerhuvud är väl värda resan till Fårö. Att det dessutom finns en strandbod på krönet strax innan Lauters fiskeläge, där besökare kan värma sig med en brasa, gör utflykten ännu mysigare.
Populära utflykter

3 500 vandrade passerade den automatiska räknare som finns längs stigen i Hall-Hangvar under 2021.

Mellan juni 2020 och februari 2021 passerade 10 700 personer räknaren vid Torsburgen, eftersom de flesta där troligtvis vandrar fram och tillbaka handlar det om omkring 5 000 besökare till Torsburgen.

Sökningar om Närsholmen på hemsidan ökade 53 procent, från 1883 år 2020 till 2890, under 2021.

Sökningar om Brucebo ökade 38 procent, Högklint 99 procent och Bäste träsk 74 procent.

Källa: Länsstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
21
1
2
0
1
1
Totalt 26