Gotlänningars avföring blir bränsle för Slite
Kommunen har byggt en ny anläggning vid reningsverket i Visby, där gotlänningarnas rötslam blir till pelletar, som Cementa sedan använder som bränsle.Med den nya hanteringen hoppas kommunen på både miljömässiga och ekonomiska vinster.
Kommunen gick ut med en förfrågan till olika företag i branschen och sju anbud på torkanläggningar kom in. Slutligen valdes en lösning från ett schweiziskt företag.
- Det var sju anbud som var väldigt olika, sju olika typer av anläggningar. Det blev varken den billigaste eller dyraste, utan den vi tyckte var bäst. Det här är ingen standardanläggning, utan den är byggd särskilt för Visby reningsverk, säger projektledaren Gunno Hermansson.
20 miljoner
För cirka ett år sedan påbörjades bygget och nu står anläggningen klar, totalt har kommunen investerat drygt 20 miljoner kronor.
- Vi har precis tagit den i provdrift. Det kommer den att vara det i tre, kanske fyra månader till. Varje reningsverk är personligt, inget ser likadant ut som något annat och slammet är heller inte likadant, så det är inte förrän det är skarpt läge som man ser att det fungerar, säger Ulrika Jägerup.
Först rötas slammet från enskilda och kommunala avlopp och metangas utvinns, sedan centrifugeras det så att vattenhalten sjunker och slutligen torkas och pressas slammet till pelletar.
Redan nu rymmer reningsverket i Visby en biogas anläggning. Tidigare har biogasen sålts till Geab och sedan har reningsverket köpt tillbaka fjärrvärme av dem, men nu ska de använda biogasen själva för att torka slammet och även värma lokalerna.
- Vi kommer att bli självförsörjande och dessutom har vi lyckats höja temperaturen i rötkammaren, just nu i alla fall, säger Gunno Hermansson.
Fraktas till fastlandet
Tidigare har slammet fraktas till fastlandet.
- Transporterna med slam på färjorna har inte varit helt okomplicerade, säger Ulrika Jägerup.
Transporter och omhändertagande av slammet har heller inte varit gratis, den årliga kostnaden har varit cirka 3,5 miljoner kronor och beräknades öka. Nu hoppas kommunen att anläggningen på lång sikt ska spara pengar.
- Det här kommer inte att kosta lika mycket per år. Vi har räknat med att det ska betala sig. Om man använder det som bränsle så är energiinnehållet mer än vad som går åt för att torka det, säger Ulrika Jägerup.
Den nya hanteringen gör att transporterna minskar, det mesta slammet kommer direkt till anläggningen i Visby, resten körs dit från öns övriga reningsverk. Pelletarna åker sedan till Cementas fabrik i Slite, då komprimerade till ungefär hälften av slammets ursprungliga volym.
- Slammet måste vi ju ta hand om hur som helst. Vi har jobbat sedan -89, -90 med slamhanteringen och det känns otroligt bra att vi har kommit hit. Det är lite småjusteringar men vi är i hamn, säger Ulrika Jägerup.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!