Gotlänningen dricker helst starköl på krogen

Försäljningen av alkohol på krogar har ökat kraftigt de senaste tio åren.
Gotländska krogar sålde sprit, vin och starköl för 138 miljoner kronor under förra året, visar statistik från Folkhälsoinstitutet.
Totalt sålde öns restauranger och Systembolaget alkohol för 346 miljoner kronor under 2003.

Gotland2004-12-06 06:00
Gotland har jämförelsevis många krogar, och merparten av dem har permanent tillstånd för servering av alkohol. Under 2003 fanns 182 sådana restauranger på ön, varav 164 hade tillstånd att servera alkohol till allmänheten. Merparten av restaurangerna hade fullständiga rättigheter, det vill säga rätt att servera sprit, vin och starköl.
Av alkoholförsäljningen på gotländska krogar, mätt i kronor, svarar starköl för nära hälften. I fjol uppgick försäljningen av starköl till 67 miljoner kronor, 20 miljoner kronor mer än försäljningen av öl vid öns systembutiker.

Sålde vin på ön för 124 milj.
Gotländska krogar sålde vin för 29 miljoner kronor under förra året. Under samma period uppgick Systembolagets vinförsäljning till 95 miljoner kronor.
Restaurangerna sålde spritdrycker för 42 miljoner kronor, medan Systembolaget sålde sprit för 66 miljoner kronor.
I kronor räknat är alltså den största andelen av alkoholförsäljningen på ön vin som säljs på Systembolaget (95 miljoner kronor), följt av öl som säljs på restauranger (67 miljoner kronor) och Systembolagets försäljning av spritdrycker (66 miljoner kronor).


Dyr öl på krogen
Även om man ser försäljningen i liter ren alkohol så svarar vinförsäljningen på Systembolaget för störst andel, nära 40 procent. Noterbart är, att mätt i kronor är försäljningen av starköl större på restaurangerna än på Systembolaget, men mätt i liter ren alkohol svarar Systembolagets försäljning för nästan dubbelt så mycket som krogarnas.
Ser man försäljningen av alkohol per invånare hamnar Gotlands län i topp. Det har sin förklaring i att turisternas inköp räknas som gotlänningarnas. Att turisterna svarar för en stor del av alkoholinköpen visar bland annat restaurangernas höga andelen av försäljningen.
Folkhälsoinstitutets statistik visar, att gotländska krogar i allmänhet får servera alkohol senare på natten än normalt. Tre av fyra krogar måste avsluta serveringen senast kl 01.00. På Gotland är myndigheterna generösare. Nästan hälften av öns krogar får fortsätta med utskänkning även efter kl 01.00.
Alkoholkonsumtionen är hög på Gotland sommartid. Efter den stökiga sommaren 2003 gick polisen, kommunen, Destination Gotland, Turistföreningen och krögarna samman i kampanjen ?Varannan vatten?. När Folkhälsoinstitutet nästa år redovisar statistiken för 2004 kommer effekterna av kampanjen att synas i svart på vitt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om