Gotlänningen hoppas kunna rädda örnungen

Under tisdagen omhändertogs en ungörn som hittats i Alva. Nu kämpar den för sitt liv hemma hos ornitologen Måns Hjernquist.

Måns Hjernquist hoppas kunna rädda ungnörnen som hittades i Alva.

Måns Hjernquist hoppas kunna rädda ungnörnen som hittades i Alva.

Foto: Karl Hjernquist

Gotland2019-11-19 15:34

Boende i Alva har under några dagar iakttagit en ungörn, född sent i våras, som inte verkade må så bra. Under tisdagen var ornitologen Måns Hjernquist på plats i Alva för att fånga in örnen. Han har vid sitt hem en viltrehabiliteringsanläggning. 

– Den är väldigt mager, svag och verkar inte ha några frakturer. Vi har precis kommit hem med den och örnen har fått näringslösning, nu ska den få vara lite i lugn och ro. Örnen är född i april-maj i år, säger Måns Hjernquist.

Han säger att det runt Gotland återfinns runt 100 örnar. 

– Varje örn som dör påverkar beståndet väldigt mycket, i alla fall utifrån hur många som finns. Jag tycker att det finns en skyldighet att kunna ta hand om örnarna och förhoppningsvis kunna släppa ut dem igen, säger han. 

Hur många örnar har du lyckats rädda genom åren? 

– Det har blivit några örnar som jag har lyckats rädda under åren. Nu har örnen fått lite näring och vi får se hur det går. Det är egentligen 50/50 om vi lyckas rädda den här ungörnen, säger Måns Hjernquist. 

Han får ingenting för att ha viltrehabiliteringsanläggningen hemma hos sig. 

– Jag gör det här helt på frivillig basis. Jag får ingenting för det, men jag tycker det är väldigt viktigt, säger han. 

Nu återstår det att se den unga örnen kan räddas. 

– Vi får se om den blir så pass stark att den kan undersökas av en veterinär. Det kan vara en infektion eller om det finns några inre skador. När den hittades låg den på marken och var inte alls aktiv. Så vi får se hur det går, säger Måns Hjernquist. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!