Gotlänningen Joakim ska bli tv-kändis i Japan

På uppdrag av japansk tv har Joakim Andersson dokumenterat sitt liv med mobilen. Materialet ska bli en dokumentär om gotlänningarnas relation till Ukraina och Ryssland.

Istället för en erfaren reporter har det japanska tv-bolaget valt en helt vanlig gotlänning som ska filma. "Det känns inte så regisserat och det är det heller inte" säger, Joakim Andersson.

Istället för en erfaren reporter har det japanska tv-bolaget valt en helt vanlig gotlänning som ska filma. "Det känns inte så regisserat och det är det heller inte" säger, Joakim Andersson.

Foto: Anna Ekeroth

Gotland2022-09-30 12:15

Under en veckas tid har taxichauffören Joakim Andersson på uppdrag av det japanska public servicebolaget NHK filmat sina samtal med en mängd olika personer på Gotland. 

– Uppdraget är att jag dokumenterar min vardag. Jag representerar Sverige om jag har förstått det rätt, säger han. 

Det japanska intresset för Gotland utgår i detta fall från öns närhet till både Ukraina och Ryssland och dokumentären ska visa hur gotlänningar förhåller sig till den ökade konflikten i området. 

– De vill att jag filmar allt med mobilen. Det blir som att de japanska tittarna "lånar mina ögon". 

Han har spelat in ungefär 100 timmar som han skickat till tv-bolaget i Japan. Han har filmat i sin taxi, och i de två kioskerna Snäusbodi i Hemse och i Klintehamn som han driver tillsammans med sin fru. Vissa han frågat har velat låta sig filmas och andra inte. 

– Men alla har haft en åsikt, även om det varit "off the record", säger han. 

Att just Joakim Andersson fick uppdraget beror på att han under 2018 var chaufför åt ett japanskt filmteam som då gjorde ett avsnitt till dokumentärserien "Somewhere Street" om Gotland. Under två-tre veckor körde han runt tillsammans med teamet som filmade soluppgångar, vyer och gotländsk kultur.

– Det blev säkert väldigt vackert, säger Joakim Andersson som själv inte sett filmen. 

För en tid sedan ringde en person från samma tv-bolag upp honom och frågade om han ville vara med i ett nytt projekt. Bara några dagar senare satte Joakim Andersson igång med filmandet, nu är han inne på sin sista dag.

– Genom att göra en sådan här grej tvingas men själv reflektera över hur man möter en annan kultur, säger han.  

En sak som väckte förvåning i Japan var när Joakim Andersson berättade om hur han bor i sitt hus i Fardhem.

– "Var har ni skyddsrummet, frågade de." När jag berättade att vi inte har något skyddsrum blev de lite förundrande. De har genomlidit atombomberna i Hiroshima och Nagasaki, för dem är det mer självklart att ha skyddsrum. 

Vad dokumentärserien heter eller när den ska sändas vet han inte. 

– Jag har inte velat fråga för mycket för då kanske man påverkas av det. Jag vet heller inte om den kommer att dubbas eller om de textar, jag har sett för lite japansk tv för att veta hur det fungerar, säger han. 

Men filmerna har spelats in på svenska och skickats till bolagets koordinator som talar både japanska och svenska.

– De vill komma åt det genuina och har uppmanat mig att låta alla jag pratar med komma till tals. De är otroligt nyfikna på hur vi tänker och mår, säger Joakim Andersson. 

Enligt Joakim Andersson känner många i Japan till Gotland sedan tidigare. En anledning till det, menar han, kan vara den japanska tecknade filmen Kikis expressbud eller "Majo no takkyūbin" som den heter på originalspråket. Filmen hade premiär 1989 och har även givits ut på nytt 2014. 

Regissören Hayao Miyazaki, som gjorden den första filmen, besökte Gotland på 1970-talet och Visby gjorde så starkt intryck på honom att han lät sitt filmteam åka hit och spela in olika miljöer som han sedan använde som inspiration till den animerade filmen. 

Nyinspelningen av Kikis expressbud, som dock inte var animerad, hade premiär 1 mars 2014. Den var under premiärhelgen Japans tredje mest sedda biofilm.

Studio Ghibli på Netflix

Det animerade äventyret Kikis expressbud finns liksom ett flertal andra Japanska animerade filmer att se på streamingtjänsten Netflix. Alla filmerna kommer från Studio Ghibli som är kända för sina kritikerrosade och fängslande animerade filmer. I över 30 år har Studio Ghibli varit en maktfaktor inom animation och har många gånger även kallats för Japans Disney.  Det omfattande utbudet rymmer bland annat godbitarna Min granne Totoro, Det blåser upp en vind och Spirited Away.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!