I dagarna publicerade Aftonbladets litteraturredaktör Rasmus Landström ett "litteraturkritiskt manifest". Där berättas att tidningen ska ändra sitt sätt att bevaka litteraturen, bland annat genom att i högre grad uppmärksamma den som vänder sig till en bredare läsekrets.
Några exempel som radas upp är "den blomstrande arbetarlitteraturen, nyskapande science fiction, intressanta romances, experimentella deckare och serieromaner". Enligt Rasmus Landström ska Aftonbladet "gå i spetsen för att undersöka den nyliberala bokmarknaden".
Manifestet har hånats och tagits emot med bestörtning av somliga, däribland Magnus Ringgren, född och uppvuxen på Gotland, och sedan drygt 40 år litteraturkritiker på Aftonbladet.
I ett öppet inlägg på Facebook skriver han följande: "Han [Rasmus Landström] låtsas som om alla medarbetare är införstådda. Där har han fel. Jag har just meddelat tidningen att jag avslutar mitt 41-åriga medarbetarskap. Jag vill inte vara politruk. Jag vill inte lyda disponenten på en bolmande ideologifabrik utan rökgasrening."
Att detta låg i farans riktning hade gotlänningen på känn, säger han då vi ringer för en kommentar.
– När jag läste manifestet blev jag inte direkt förvånad, även om ingen pratat med mig om den nya inriktningen i förväg. Den nya kritikchefens inriktning och åsikter är ingen hemlighet. Själv tänker jag: Det där är inte litteraturkritik, det är sociologi och pedagogik, och sånt sysslar jag inte med.
Magnus Ringgren understryker att han inte har något emot ett bredare perspektiv på litteraturen.
– Visst kan man lägga såna här perspektiv på den. Men – uppdraget som den läsande publiken ger oss är att tala om vad man ska läsa och varför. Inte hur man gör att för att lansera en bok på Tiktok. Såna artiklar kan man så klart skriva, men det har vi näringslivssidorna till.
Hur känns det att sluta under de här omständigheterna, efter 41 år?
– Det är så klart inte roligt alls. För jag har trivts förfärligt bra med alla chefspersoner jag haft att göra med på Aftonbladet. Vi får se om jag går vidare till någon annan publikation. Jag är ju 74 år och egentligen pensionär.
Magnus Ringgrens avhopp har bland annat beklagats av akademiledamoten och författaren Steve Sem-Sandberg.