Malmö håller andan inför lördagens final

Årets Eurovision har präglats av spänningar. Gotländska entusiasten Omid Rashidi är inte förvånad över att tävlingen förvandlats till en politisk arena. "Det finns väldigt många olika åsikter."

Polis på plats då Eurovision Village i Folkets park i Malmö öppnade.

Polis på plats då Eurovision Village i Folkets park i Malmö öppnade.

Foto: Johan Nilsson/TT

Gotland2024-05-10 10:55

Nyheten i korthet

  • Eurovision 2024 i Malmö präglas av politisk spänning, med protester mot Israels deltagande på grund av konflikten i Gaza. Israels artist Eden Golan kommer få livvaktsskydd dygnet runt.
  • Gotländska Eurovision-entusiasten Omid Rashidi deltar i norska tv-programmet "Adresse Malmö", där han betygsätter låtar från tävlingen.
  • Schweiziska Nemo Mettler, som identifierar sig som icke-binär, är en av favoriterna att vinna. Finalen sänds lördag klockan 21.00 i SVT, med svenska bidraget framfört av norska tvillingparet Marcus & Martinus.

Omid Rashidi, född och uppvuxen på Gotland, har alltid tyckt om musikprogram som Idol, Talang och Eurovision. När han fick höra att det norska tv-programmet "Adresse Malmö" letade efter en panel att betygssätta låtar från årets Eurovision, sökte han direkt och kom med.

När Omid Rashidi var yngre tittade han främst på Eurovision för musiken. I dag handlar intresset minst lika mycket om all uppståndelse runt omkring.

– Det här med att länder samlas och tävlar gör att man känner en europeisk gemenskap som jag tycker är väldigt fin. Det spelar ingen roll vem du är, alla är välkomna.

Efter Loreens seger i Liverpool hålls årets Eurovision i Malmö. En av de största snackisarna inför tävlingen har varit Israels medverkan, som väckt stark kritik i och med det pågående kriget i Gaza. I Malmö har stora protester arrangerats för att utestänga landet från att tävla. Israels artist, 20-åriga Eden Golan, ska få livvaktsskydd dygnet runt och har uppmanats att inte lämna sitt hotellrum under sin vistelse i Malmö.

– Det finns väldigt många olika åsikter i det här. Så länge ingen skadas tycker jag att det är bra att folk uttrycker vad de tycker, säger Omid Rashidi.

undefined
Flaggor och plakat vid en demonstration utanför Stadshuset i Malmö i samband med att kommunstyrelsen behandlar ett medborgarförslag gällande att stoppa Israels medverkan i Eurovision.
undefined
Bakom demonstrationen står medborgarinitiativet 'Ingen Eurovision i Malmö med Israels deltagande'.
undefined
’Genocide Song Contest - Malmö säger nej till folkmord - Israel ut ur Eurovison eller Eurovison ut ur Malmö’ - affischer på busstationen på Gustav Adolfs tog i centrala Malmö.

Helagotland har tidigare rapporterat om att poliser från Gotland skickats till Malmö för att hjälpa till med säkerheten. Förstärkning har även kallats in från både Danmark och Norge. Samtidigt som flera röster höjts för att landet ska stoppas från musiktävlingen har arrangören EBU hållit fast vid beslutet att låta Israel delta. Argumentet är att Eurovision inte ska påverkas av politik.

– Det är verkligen en delad fråga. Vissa tycker att det är jättekonstigt att låta Israel få vara med. Andra menar att man ska stå fast vid att tävlingen är opolitisk. 

Inledningsvis fick Israel inte medverka på grund av sitt bidrag "October rain" som innehöll referenser till Hamas terrorattack den 7 oktober. Men efter att texten skrivits om, och döpts till "Hurricane", gavs landet till slut klartecken att delta.

– När länder tävlar mot varandra blir det alltid politiskt, vare sig man vill det eller inte. Det spelar ingen roll om det är sport eller musik, säger Omid Rashidi.

undefined
Gotlänningen och Eurovisionexperten Omid Rashidi. När han inte pratar om musik arbetar han som socionom i Stockholm.

Sedan Omid Rashidi började titta på Eurovision är det mycket som har förändrats – från musikstil till röstningssystem. Förr var det upp till tittarna att bestämma vem som skulle vinna. I dag delas makten med en jury.

– Tittarnas åsikt betyder så klart mycket. Men enligt mig behövs juryn också för att ge en fingervisning om vad som fungerar på musikmarknaden.

Men alla är inte lika nöjda med upplägget. I fjol snubblade Finlands bidrag ”Cha cha cha” på målsnöret, trots att landet fått flest tittarröster. Detta skapade en mindre tittarstorm där den internationella juryn ifrågasattes på sociala medier.

– Det här var verkligen en snackis förra året. Men det finns alltid människor som menar att fel bidrag vann, oavsett om man tycker att det är tittarnas eller juryns fel.

undefined
Storfavoriten Käärijä från Finland under fjolårets Eurovision i Liverpool.

Vilken musikstil som trendar går lite i vågor, berättar Omid Rashidi.

– Det man kan märka är att om det går bra för ett land ena året, skickar många liknande bidrag året efter. 

I år kan man bland annat se det här i Finlands bidrag, som påminner om sin neonlysande föregångare som vann tittarnas hjärta i fjol. Omid Rashidi är dock inte övertygad.

– Personligen gillar jag inte när sådana "skämtlåtar" är med i Eurovision. Jag tycker att man ska ta tävlingen seriöst. Det finns många artister som drömmer om ett sådant här fönster för att få ut sin musik.

En stor favorit hos honom i år är istället Frankrike, som i skrivande stund placerar sig på sjätte plats i oddsen. Ett av bidragen som väntas ha goda chanser till vinst är 24-åriga Nemo Mettler från Schweiz. Han identifierar sig som icke-binär och har ett bidrag som handlar om att hitta sig själv. Låten är uppdelad i flera etapper och innehåller både opera, rap, rock och pop.

– Det är en låt som har vuxit de senaste veckorna och som många tror kommer att vinna. Den har verkligen klättrat i oddsen också, säger Omid Rashidi.

undefined
Nemo Mettler som representerar Schweiz poserar på den turkosa mattan inför invigningsceremonin inför den 68:e upplagan av Eurovision Song Contest i Malmö.

Årets Eurovisionfinal sänds på lördag klockan 21.00 i SVT. Det här blir den tredje gången som Eurovision hålls i Malmö. Tidigare har staden varit värd år 1992 och 2013. Leder programmet gör Petra Mede och Malin Åkerman, och det svenska bidraget framförs av det norska tvillingparet Marcus & Martinus som vann Melodifestivalen med låten “Unforgettable”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!