Det råder rymdfeber i Sverige sedan Linköpingsbon Marcus Wandt sköts upp i världsrymden under torsdagskvällen. Wandt, som under två veckor deltar i ett forskningsprojekt på den internationella rymdstationen ISS, blir därmed den tredje svensken i världshistorien att göra denna resa.
Om det finns en lokal vinkel? Så klart, och P4 Gotland var först med att notera den. Om man ska ut och fara på så höga höjder kan det behövas lite pepp, slog det en vän till Marcus Wandt nyligen. Tankarna gick till houseduon Melonia, vars musik rymdresenären uppges vara ett fan av. Bakom namnet döljer sig producenterna Jarly och Svidden – den senare gotlänning sedan 2021.
– ”Går det inte göra nåt musikmässigt inför att han ska skjutas upp”, undrade hans polare. Så klart nappade vi, säger Jimmy Koitzsch, vilket är Sviddens egentliga namn.
Efter några dagars intensivt arbete var låten ”In space together” klar.
– Första versionen vi skissade på var ganska drömsk och så där lite ”vangelisk”. Men så tänkte bara nä, det här ska vara en partylåt. Resan är en stor sak, både Sverige och mänskligheten, och det är något som ska firas stort, säger Jimmy Koitzsch.
Låten skickades – och det blev tummen upp från Marcus Wandt.
– Han älskade den direkt och sa att han skulle spela den i bilen på väg till farkosten, säger Jimmy Koitzsch, som kommunicerat med astronauten via tidigare nämnda vän.
– Den senaste tiden har Marcus Wandt ju haft andra saker att tänka på än oss och vår låt den senaste tiden, ha, ha.
Enligt uppgift finns låten med på den spellista som följer med Marcus Wandt och de andra till rymdstationen.
– Det är helt crazy egentligen, att få vara med på ett hörn. Det fanns verkligen ingen opportunism med i bilden när vi tackade ja, men det har verkligen blivit nåt stort av detta.
I låten hörs flera samplingar från intervjuer Marcus Wandt gett under upptakten till färden. Orden ”In space together” – i rymden tillsammans – ger en fingervisning om den svenske astronautens syn på det hela.
– Jag tycker det är så fint det där. Han framhäver att detta är större än han, att detta är något hela mänskligheten gör och att det påverkar inte bara vår, utan även kommande generationer. Det är inbjudande och skapar en connection: Det är inte bara smarta forskarpersoner som bygger grejer man inte förstår sig på, det är även vi, säger Jimmy Koitzsch.