Gotsam lever vidare frivilligt

-Det tog lite tid innan kommunen insåg värdet av Gotsam.Det säger landshövding Marianne Samuelsson i samband med att utvärderingen av Gotsam nu lämnas till regeringen.

Foto: Krister Nordin

Gotland2008-03-01 04:00
Gotsam är en försöksverksamhet för samverkan mellan flera olika myndigheters krishantering. Gotsam ska avvecklas under 2008 men har redan utvärderats.
Den stora vinsten är att metoder och teknik för samarbete utvecklats, samt att det skapats ett nätverk mellan personer med krishanteringsansvar inom de olika myndigheterna, enligt utvärderingen.

Lokalfrågan tog kraft
Men rapportern pekar också på två motgångar under försöksperioden.
Lokalfrågan tog mycket kraft från aktiviteterna och försenade verksamheten med cirka 18 månader.
Deltagandet från en del myndigheter var "bristfällig" under starten.
- Bland annat var kommunen mindre engagerad från början, säger landshövding Marianne Samuelsson, som också är ordförande i Gotsams styrgrupp och den som undertecknat utvärderingen.
-Det har tagit lite tid innan kommunen insåg värdet av det här. Men så var det ju också ett statligt uppdrag, säger hon.
-Det är en uppfattning som jag inte delar, säger Christer Stoltz, chef för Gotlands kommuns beredskapsverksamhet och medlem av Gotsams arbetsutskott, AU.

Mycket positivt
-Vad vi gjort är att vi har valt att inte flytta in i Gotsams byggnad av praktiska skäl. Men vi har varit med på alla verksamheter från början, och vi har varit lika entusiastiska som alla andra, säger Christer Stoltz.
Det han är negativ till , om än med "mycket små bokstäver", är att projektet tagit resurser.
-Nyckelpersoner har tvingats dela på sig, som Christer Stoltz uttrycker det.
Båda är dock överens om värdet av försöket och vill att det ska fortsätta i någon form.
-Det finns många positiva bitar som har trillat ut ur Gotsam, och vi ska se till att de lever kvar. Det handlar bland annat om veckomötena varje fredag som är jättebra, och att vi ska pratar samma språk mellan de olika myndigheterna, säger Christer Stoltz.
-Den stora vinsten är att vi nu kan komma fram till en gemensam bild när något stort händer, säger Marianne Samuelsson.

Statliga direktiv
Hon tror också att Gotsam kommer att komma tillbaka i en eller annan form.
-Det finns en stor nyfikenhet på modellen från andra kommuner. Och statsministern var imponerad över hur mycket vi hade lärt oss och hur effektivt allt fungerade när han var här på besök.
-Jag tror att det här kan vara en modell som staten kommer att komma med direktiv om så småningom, säger Marianne Samuelsson.
På Gotland kommer en del av Gotsams metoder att leva vidare på frivillig basis, eftersom inga nya statliga pengar är i sikte. Länsstyrelsen, kommunen, polisen, försvaret och kustbevakningen ska fortsätta att träffas varje vecka i Sjöcentralens hus.
Men det kommer inte att ske i Gotsams baracker intill polishuset i Visby. De ska nämligen bort.

Slutar efter avveckling
-De blir väl skola i Boden eller i Skåne, säger Åke Fagelberg, projektledare på Gotsam och den som också leder avvecklingen av Gotsam.
-Jag slutar under året när avvecklingen och utfasningen är klar. Sedan återvänder jag till min hemmahamn i Kalmar, säger Åke Fagelberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om