Gotska sandön blir av med året runt-bemanning
Det verkar som om Gotska sandön kommer att bli av med sin året-runt-tillsyn, åtminstone i nuvarande form.Idag är det fyra personer som delar på tillsynstjänsten och har länsstyrelsen som arbetsgivare.Nu föreslår myndigheten att den formen av tillsyns slopas och att de som har intressen i ön själva löser tillsynsfrågan.
Idag ser det emellertid lite annorlunda ut. Sedan 1996 är nationalparken inte längre militärt skyddsområde. Detta i kombination med att försvaret i det närmaste avvecklat sin verksamhet på Gotland, gör att Försvarsmaktens behov av tillsyn minskar kraftigt.
Sjöfartsverkets tillsynsbehov minskar också när den sista fyren övergår från att vara externförsörjd till solpaneldriven. SMHI har haft en viss manuell väderobservation på ön. Nu pågår en diskussion om att manuella väderobservationer skall avskaffas och då minskar även SMHI:s behov av tillsyn. Rikspolisstyrelsen har inte längre någon verksamhet alls på ön. Telia Sonera har en mast på ön som behöver tillsyn kanske en gång om året.
Naturvårdsverket äger Gotska sandön men förvaltningsansvaret ligger alltså på länsstyrelsen. Men länsstyrelsen föreslår inte när och hur en tillsyn kommer att behövas.
- Nej, det här är ett förslag, säger Jaana Vinberg. Hur tillsynen skall utformas måste var och en av intressenterna själva bestämma. Men vi kommer fortfarande att samverka med de olika intressenterna.
Jaana Vinbergs utredningen grundar sig på en enkät som skickats ut till de berörda där man frågade just efter vars och ens behov av tillsyn. Nu kommer förslaget att gå ut på remiss för att ett slutgiltigt förslag skall lämnas till regeringen den 30 november i år.
- Jag tycker det står helt klart att behovet av bemanning året runt inte finns, säger Jaana Vinberg. Det är bättre att var och en organiserar sin verksamhet och hur den skall finansieras.
Det som fortfarande måste utredas är hur man skall lösa skydds- och säkerhetsfrågor.
- Det finns en oro för att det kan förekomma skadegörelse och stölder på ön om den inte alltid är bemannad, säger Jaana Vinberg. Men ser man bakåt i tiden så är både skadegörelse och stölder ringa förekommande. Vi har också varit i kontakt med andra områden och exempelvis i Roslagen har man erfarenhet av organiserade stölder men fortfarande inte i någon större utsträckning.
Det nuvarande avtalet för Gotska sandön löper ut först den 31 december 2006. Går förslaget igenom räknar man med att 2007 blir ett omställningsår och att den nya ordningen kan tas i bruk från och med 2008.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!