Gott med choklad

Få saker gör oss så glada som choklad. Chokladprovaren Mats Sköld från Stockholm säger sig ha världens bästa jobb i att lära ut konsten att äta njutbarheten.

Foto: Jurek Holzer / SvD / SCANPIX

Gotland2009-07-03 00:15
I sommar kan du följa med på en spännande resa i njutningens härliga värld när han tar jobbet med till Gotland.
Mats Sköld besöker i sommar Gotland och Rute Stenugnsbageri andra året i rad för att lära ut konsten att äta choklad. Men är det konst? Och behöver man lära sig att äta choklad?
Komplex godbit
-Choklad är lika komplext som allt annat i njutningsvärlden - som ost, sprit eller vin, menar han.
Konceptet med chokladprovningen är kunskap genom underhållning och den bygger på att ge deltagaren en upplevelse att lära av.
- Jag berättar om chokladens historia och hur tillverkningen går till. Och så äter vi förstås den smarriga chokladen - världens bästa, säger han.
Kan bli förvånad
Att det inte är en sockersöt godischoklad som äts ute i Rute - det tror han att alla som kommer vet innan. Men de flesta som lämnar Mats provningar åker ändå därifrån smått förvånade.
-Efter att ha varit här förstår folk hur pass olika choklad kan smaka. Hur den stora spännvidd som exempelvis en 70-procentig choklad kan ha.
Chokladbitarna Mats serverar på sina provningar har ungefär samma halt av kakao, mellan 65 och 75 procent. Men det inte är procenthalten som är det viktigaste. Mats sitter själv med i något som heter Chokladakademien. En ideell förening som vill öka kvalitetsmedvetandet om chokladprodukter och väcka intresse för chokladens betydelse som njutnings- och näringsmedel.
Utan tillsatser
-För det första äter vi ren choklad på provningarna, som inte innehåller några tillsatser. Det intressanta kring choklad är vilka kakaobönor som den kommer ifrån. Nu är det ju inte gotländsk choklad du får åtnjuta i Rute, men den är världens bästa om man ska tro chokladnjutaren Mats Sköld:
-Det är en smaksak vad man gillar, men här får besökaren smaka på den finaste chokladen och framförallt får de lära sig att njuta av den för vad den är. Choklad ska inte stilla ett sötsug eller ätas i mängder - choklad är en upplevelse där "less is more".

Visste du att...
Som så många gånger tidigare i historien kunde naturligtvis den stränga katolska kyrkan inte stillatigande se hur någon form av njutningsmedel spreds i allt större omfattning och i allt vidare kretsar.
Allra helst som denna njutningsfulla dryck hade rykte om sig att vara ett afrodisiakum, som inte bara gav själen näring utan även potensen.
Bättre blev det inte heller sedan det, sant eller osant, påstods att världen mest omtalade älskare, Giacomo Geronimo Casanova, inmundigade upp emot 50 koppar choklad per dag - hur han nu hann med detta! Källa: Chokladakademien.org
Choklad- och cigarrprovning på Rute Stenugnsbageri
På Mats Skölds chokladprovningar får besökaren sex små chokladbitar och tre praliner. Till det dricks det ett sött dessertvin. Det bästa alkoholfria alternativet till chokladen är enligt Mats Sköld te eller kaffe. För den som vill gå längre i sin njutningsupplevelse ute på bageriet i Rute, anordnas såväl ost- som cigarrprovning.
Tid: 2009-07-09
Plats: Rute Stenugnsbageri
Gerungs Rute, Lärbro
Kontakt: Emelie Bergbohm 073-0696778
Arrangör: Rute Stenugnsbageri
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om