När de 1 300 gästerna under tisdagskvällen avnjöt Nobelbankettens meny komponerad av Jessie Sommarström fanns det gott om gotländska råvaror och produkter, såväl på tallrikarna som i glasen.
Ett uttalat fokus var hållbarhet, med svenska råvaror från åtskilliga småskaliga producenter.
Inte mindre än fem av dessa producenter är gotländska, en i sammanhanget anmärkningsvärd siffra.
Förrätten innehöll gulbetor och rödbetor från gården Hulte Eko strax utanför Hemse. Vidare utgjorde Pettersson & Munthes Sparkling tea det alkoholfria dryckesalternativet till förrätten.
Gotländsk hösttryffel från Östergarn tryffel samt Änggårde tryffel var en komponent i varmrätten. Till varmrätten serverades den så omtalade kulturgröten med jordärtskocka från Stora Tollby.
– Det är helt fantastiskt och det säger något om vår förmåga att producera mat, säger Matbyrån Gotlands verksamhetsledare Hanna Winther och fortsätter:
– Vi har ett fint matvarumärke så jag är inte förvånad.
Årets hållbarhetsfokus gläds hon extra åt.
– På Gotland börjar vi hitta tekniker för att odla hållbart. Vi känner till våra jordar och våra klimat, vi har bra förutsättningar och det visar sig även i många andra sammanhang utöver Nobelmenyn.
Att figurera i Nobelsammanhang ser Hanna Winther som ett mycket fint erkännande för alla producenter som kämpar.
– Jag tror inte att man kan ana vilket jobb som ligger bakom att få fram så här fina råvaror. Sen ska vi ha turen med oss att det finns någon som vill köpa råvarorna till ett pris som gör att verksamheterna kan överleva, utvecklas och bli mer hållbara. Det är så otroligt små marginaler så det här är ett jättefint sätt att få ett erkännande och det öppnar upp för nya affärsmöjligheter.
1 300 gäster innebär ansenliga mängder livsmedel som levereras.
Får man betalt eller fungerar äran och publiciteten som betalning?
– En bra fråga. Jag talade med Susanne Welin-Berger (Östergarn Tryffel, red. anm.) om det och hon berättade att de fick betalt som vid en vanlig leverans. Därtill då att man får sitt namn lyft.
I ett större sammanhang så tycker Hanna Winther att hela det gotländska varumärket lyfter.
– Ja, verkligen. Det här säger verkligen så mycket om vår förmåga att producera god och hållbar mat. Jag tycker också att det visar att alla småproducenter utgör en viktig del i kedjan med att förse oss med mat, säger Hanna Winther.